Mona Sahlin tillmötesgår krav från SSU – Partistyrelsen (S) redo avgå

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin går nu bland andra ungdomsförbundet SSU till mötes och uppmanar alla i partistyrelsen och verkställande utskottet att ställa sina platser till förfogande.

-Det innebär att valberedningen får titta på alla namn i partiledningen, självfallet också mitt, säger Sahlin till Rapport.

Sahlin säger att hon inte har några planer på att avgå. Snarare tvärtom. Hon är full med iver och kraft att fortsätta leda Socialdemokraterna.

-Framför allt i dag känner jag ett enormt ansvar för att leda partiet, att leda debatten om förnyelse, och också visa på öppenheten som nu kommer att krävas i både personfrågor, men också i att vara ärliga med i att krisen vi nu är mitt i kräver att vi orkar förändra vår egen politik.

De nuvarande ledamöterna i partistyrelsen och verkställande utskottet ska ställa sina platser till förfogande vid en extrakongress nästa år. Enligt Sahlin ska extrakongressen hållas i maj eller juni.

Den 4 december ska Socialdemokraternas förtroenderåd få i uppgift att utse en valberedning som ska föreslå nya ledamöter.

Kritik från flera håll
Kritiken mot partiledningen . I förra veckan skrev SSU-ordföranden Jytte Guteland på SVT Debatt att partistyrelsen skulle avgå, och i dag fyllde tunga medlemmar av partiets kriskommission på.

Bilden av partiet som en trögrörlig och konservativ maktelit är kanske dess största fiende, skriver Anna Johansson och Ardalan Shekarabi i ett debattinlägg i DN.

"Det vi har väntat på"
Beskedet från Sahlin togs därför emot med glädje.

-Det är det besked vi har väntat på, det är ett viktigt besked, säger det socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU) ordförande Jytte Guteland till TT apropå Mona Sahlins förslag att alla i ledningen ställer sina platser till förfogande.

-Med ett nyvalt VU och partistyrelse får vi en ledning för partiet som kan stå upp för en ny politik, säger Guteland.

-Det är bra, men kanske inte så förvånande. Mona Sahlin brukar ju prata om att laget går före jaget, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och Restaurangfacket.

"Kan inte vara fredade"
Det skulle ha känts konstigt att ha en extra kongress utan att också välja nya företrädare för partiet, tycker hon.

-När vi ska ompröva politiken kan inte partistyrelsens ledamöter vara fredade, säger hon.

-Detta innebär inte att kräva någons avgång eller att peka ut särskilda syndabockar, påpekar hon.

Kerstin Holm
kerstin.holm@svt.se
TT

Fakta: Verkställande utskottet

Ordinarie ledamöter i socialdemokraternas verkställande utskott:

* Mona Sahlin, partiordförande
* Ibrahim Baylan, partisekreterare
* Wanja Lundby-Wedin, ordförande för LO
* Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik
* Thomas Östros, riksdagsledamot från Uppsala
* Heléne Fritzon, kommunalråd i Kristianstad
* Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot från Västmanland

Publicerad: