Tre figurer får säga farväl för att ge plats åt de nya spelpjäserna på Monopol-spelplanen. Foto: TT/SVT

Monopolspelare – säg hejdå till skon och fingerborgen

Uppdaterad
Publicerad

Monopolspelare världen över tvingas säga farväl till skon, skottkärran och fingerborgen. Efter en omröstning bland entusiaster i över 100 länder ersätts de av en pingvin, en gummianka och en Tyrannosaurus rex, meddelar speltillverkaren.

Tidningen The New York Times skriver att över 4,3 miljoner röster kommit in i voteringen som varit öppen sedan i januari. Mest populär bland de 64 spelpjäserna – både gamla och nya – blev den skotska terriern, den lilla hunden som haft ett stadigt grepp om spelarna sedan den introducerades på 1950-talet.

Andra trogna följeslagare som blir kvar är den höga hatten, bilen, katten och slagskeppet.

T-rex röt till

Men skon, skottkärran och fingerborgen får kliva av spelplanen.

”Monopolentusiasterna har talat”, säger Jonathan Berkowitz, högt uppsatt chef för den amerikanska speltillverkaren Hasbro, i ett pressmeddelande.

”Nästa generation spelpjäser representerar de intressen som våra fans världen över har.”

På andra plats i omröstningen kom en nykomling, nämligen dinosaurien Tyrannosaurus rex. Pingvinen och gummiankan var inte fullt lika populära, men tog sig ändå in. Spelen med de nya pjäserna kommer ut i höst.

Lokal aktivism

Enligt The New York Times har den nätbaserade omröstningen om spelpjäserna gett upphov till lokal aktivism på olika platser. Bilpoolbolaget Zipcar ska ha drivit en kampanj för bilen under hashtaggen #SaveTheCar (Rädda bilen). Likaså har akvariet The New England Aquarium i Boston i USA twittrat bilder på sina pingviner med en uppmuntran om att rösta på just den.

Spelpjäserna har varit föremål för stort intresse alltsedan det kapitalistiska spelet, som går ut på att köpa och bebygga så många gator som möjligt, lanserades 1935. Till exempel åkte klassikern strykjärnet ut vid en annan omröstning 2013. Enligt Hasbro spelas Monopol nu i 114 länder.

Fakta: Monopol

Sällskapsspelet Monopol lanserades i USA 1935 och handlade ursprungligen om staden Atlantic City i New Jersey. En patenterad föregångare till spelet uppfanns dock redan 1903 av amerikanskan Elizabeth Magie och kallades för The Landlord’s Game (Fastighetsägarens spel). Det var tänkt som ett utbildningsverktyg som skulle förklara vissa skatteteorier och visa på nackdelarna med privata monopol.

Spelet går ut på att köpa och bebygga så många av de gator som finns på spelplanen – och ta ut ”hyra” från sina motspelare. Den som klarar sig längst kvar utan att gå i konkurs vinner.

Spelet introducerades i Sverige 1938. Det var kontroversiellt på 1970-talet, då vänstervindar blåste och många föräldrar tyckte att det var för kapitalistiskt för deras barn att spela. 2008 togs en ny svensk version fram med svenska städer på spelplanen i stället för gator.

Enligt tillverkaren Hasbro är Monopol ett av världens mest sålda sällskapsspel. På Facebook har det närmare 11 miljoner följare.

Källor: NE, The New York Times, Svenska Dagbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.