En av kritikerna är Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets. Foto: TT

MP–kritik mot jakt på papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag för att trappa upp jakten på papperslösa river upp känslor i Miljöpartiet.

– Det är förfärligt, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP).

Den rödgröna regeringen presenterade i går en rad förslag för att fler personer som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet. Bland annat så ska polisen kunna gå in på arbetsplatser för att göra id-kontroller utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Det strider mot våra gröna grundvärderingar och allt vi tror på, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

”Strider mot princip”

Hennes riksdagskollega Valter Mutt anser att regeringen går för långt när det gäller polisens arbetsplatsinspektioner.

– Att polisen ska kunna agera utan brottsmisstanke bryter mot en av rättsstatens grundläggande principer och det är jag tveksam till, säger han.

Mutt och Lillemets, liksom riksdagskollegorna Jabar Amin och Carl Schlyter, röstade emot sin egen riksdagsgrupp och hamnade i onåd när de strängare asyllagarna klubbades i juni. Amin tycker att de nya åtgärderna är ytterligare ett exempel på ett svek mot MP:s ideal.

– MP har hela tiden stått för öppenhet, för en human flyktingpolitik och har alltid kritiserat jakten på flyktingar och de som har det svårast och nu ska vi vara med och utföra jakt på asylsökande. Det här är inget annat än uselt, säger han.

Är oroad

Även Niclas Persson (MP), kommunalråd i Örebro, är kritisk till de nya förslagen.

– Det är en utveckling jag har varit orolig för att, att man ska fördjupa jakten på papperslösa och de som håller sig gömda. Men det som är positivt är att man ska arbeta för att minska limbofallen, säger han.

Persson syftar på att MP fått regeringen att tillsätta en utredning för att de som ska utvisas, men inte kan återvända på grund av verkställighetshinder, lättare ska få uppehållstillstånd. Han tycker att det borde vara överordnat för regeringen framför att leta papperslösa och gömda.

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, tycker däremot att åtgärderna är rimliga. Han pekar på att så länge man har en reglerad invandring och en rättssäker asylprocess, så måste de som får avslag återvända. Karlsson uppger att Malmö har ett stort problem med svartjobb och tror att polisens arbetsplatskontroller kan vara ett sätt att komma åt det.

Svårare med id-kontroller

– Det är väldigt viktig att de utökade kontrollerna, bland annat att man går in på arbetsplatser, sker på lite mer grund än bara att de som arbetar där ser misstänkt mörkhåriga ut, eller vad det kan vara, säger Karlsson.

Även språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin betonar att en reglerad invandring också innebär att de som får avslag måste lämna landet. Han pekar på att flera av åtgärderna först ska utredas och då kommer olika aspekter att vägas mot varandra.

– När vi nu är i ett läge där många har sökt asyl i Sverige så är inriktningen att vi måste bli effektivare också i det här svåra arbetet, säger Fridolin.

Fakta: Regeringens nya åtgärder

* Utökade möjligheter för polisen att göra arbetsplatsinspektioner.

* Utökade möjligheter att ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroll.

* Utvidgade möjligheter att omhänderta pass och id-handlingar.

* Migrationsverket ska kontakta polisen vid kontakt med person med utvisningsbeslut.

* Polisen ska kunna återlämna utvisningsärenden till Migrationsverket då frivilligt återvändande är möjligt.

* Polisen blir verkställande myndighet även då verkställigheten av utvisning förnyas.

* Ökade möjligheter att placera förvarstagna i andra lokaler, till exempel häkten.

* Samma regler ska gälla för polisen som för Migrationsverket när det gäller förvar av barn vid avvisningar.

* Tydligare lagstiftning när det gäller vilken myndighet som ansvarar för vad.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.