”Vi träffas för att diskutera viktiga frågor som annars diskuteras för lite i samhället som arbetstidsförkortning och det nya arbetslivet, säger utbrytaren Carl Schlyter till DN. Foto: TT

MP-utbrytare hotar partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets riksdagsgrupp splittras. Fyra ledamöter väljer nu att skapa sin egen grupp och rösta emot övriga partiet.

De fyra riksdagsledamöter för Miljöpartiet som tidigare i år petades från sina uppdrag eller hoppade av går sin egen väg i riksdagen. De deltar bara sporadiskt i riksdagsgruppens möten.

Kvartetten har även bildat en egen MP-grupp i riksdagen, vid sidan om övriga 19 MP-ledamöter, skriver Dagens Nyheter.

– Vi träffas för att diskutera viktiga frågor som annars diskuteras för lite i samhället som arbetstidsförkortning och det nya arbetslivet, säger den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter till DN.

Kritik mot partipiskan

Det var i början av juni som Schlyter och Valter Mutt petades från sina uppdrag som ordförande i EU-nämnden respektive utrikespolitisk talesperson. I protest mot petningen lämnade Jabar Amin och Annika Lillemets sina poster som utbildningspolitisk talesperson och folkbildningspolitisk talesperson.

Gruppen hotar också att rösta mot partilinjen. Till exempel tänker de rösta emot partiet gällande nya regler för vapenexporten, och även om Ceta-avtalet, EU:s planerade handelsavtal med Kanada.

De fyra vänder sig mot att partipiskan viner alltför hårt i riksdagsgruppen. Carl Schlyter säger till DN att han ville ta med sig sina erfarenhet från Bryssel och möjligheten till ”frihet att ha olika uppfattningar även inom ett parti”.

Ferm: Gruppen fungerar bra

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, beklagar kvartettens agerande, men säger att hon anser att riksdagsgruppen överlag fungerar bra. Hon hoppas att de fortsatt kommer att delta i gruppen arbete.

Hon vänder sig samtidigt mot utbrytarnas kritik kring att MP ska ha lagt sig alltför platt för Socialdemokraterna i regeringssamarbetet.

– Vi arbetar utifrån kongressbeslut, valmanifest och den regeringsöverenskommelse som slöts mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför att vi bildade regering, säger Maria Ferm till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.