Sacha Reed, Marie Gilespie och Lina Lohman lagar sina cyklar på Cykelköket i Hagalund, Solna. Foto: TT

Nu vill MP införa nytt rut-avdrag – trots senaste misslyckandet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill införa en ny typ av rut-avdrag för reparationer och uthyrning av vanliga varor, till exempel skidor eller kläder. Ett avdrag som beräknas kosta 3,6 miljarder kronor. Men regeringens senaste utvidgning av rut har hittills misslyckats.

På plats i en exklusiv klädbutik i centrala Stockholm presenterar miljöministern och biträdande finansministern Miljöpartiets nya förslag för att minska konsumenternas miljöpåverkan.

Partiet vill minska konsumtionen genom att fler ska reparera gamla produkter eller hyra varor istället för att köpa nytt.

– Jag upplever att det finns en trötthet på slit och släng-samhället. Människor känner sig inlåsta i det och suktar efter ett mer hållbart förhållningssätt till varor och konsumtion, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

”Ändra köpbeteendet”

Miljöpartiet föreslår därför en ny typ av rut-avdrag. De kallar det Hyber-avdraget. Hyber som i hyra, begagnatförsäljning och reparationer. Precis som med rut-avdraget ska man få dra av halva arbetskostnaden om man till exempel hyr eller reparerar kläder.

– Genom att skruva i hur vi sätter skatter så tror jag att vi kan ändra köpbeteendet ganska mycket, säger Karolina Skog.

Företaget som ministrarna besöker heter Uniforms for the Dedicated och har butik på Södermalm. Kostymerna som ibland hyrs ut är dyra. De kostar 5.700 kronor att köpa nya.

Företagets creative director tror dock inte att Miljöpartiets förslag skulle påverka uthyrningen i någon större utsträckning.

– Jag tror inte att det får så stor effekt för oss, men det finns ju en uppsjö av andra aktörer som skräddare eller aktörer som bara hyr ut smokings och annat, säger företagets creative director Rasmus Wingårdh.

”Är övertygad”

Regeringen har redan genomfört ett liknade rut-avdrag. Det täcker reparationer av vitvaror i hemmet som gått sönder.

LÄS MER: Snabbkoll på nya RUT-avdraget

Men det har blivit allt annat än populärt. 16 miljoner per månad skulle gå till rut-avdraget, men hittills har det inte blivit mer än max 1,8 miljoner per månad sen årsskiftet.

– Det är ju ofta så att det är en uppstartsperiod. Man måste starta helt nya företag och det måste också komma till kännedom för konsumenterna. Jag är övertygad om att det här är en modell som har kommit för att stanna, säger biträdande finansministern Per Bolund (MP).

Enligt den utredning som ligger till grund för Hyber-avdraget, så bedöms det nya förslaget få oss att köpa tjänster för 10,3 miljarder kronor. Av det skulle staten och skattebetalarna stå för 3,6 miljarder kronor.

Konsumera hållbart

När det gäller redan införda rut-avdrag så är det den grupp i samhället med störst inkomster som gjort mest avdrag. Risken är Hyber-avdraget får samma profil. Sannolikt är det framförallt dyrare möbler och kläder som i första hand kommer att repareras.

– Det är just det här att kunna sänka trösklarna så att fler får möjlighet att konsumera hållbart som jag tycker är en av vinsterna, säger Karolina Skog (MP).

Hyber-avdraget bedöms leda till 10.000 nya jobb och kan tidigast läggas fram i nästa års höstbudget.

Regeringskollegan Socialdemokraterna vill idag inte säga om man står bakom förslaget. Finansministerns pressekreterare säger att man inte kommenterar kommande budgetförhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.