Munskölj efter tandborstning kan ge sämre skydd

Uppdaterad
Publicerad

I marknadsföringen säger Listerine att deras munskölj förebygger karies, men att följa instruktionerna och skölja efter tandborstning kan ge dig sämre skydd mot hål i tänderna än om du hade låtit bli.

Märket Listerine dominerar på hyllorna med en uppsjö av likartade produkter som ska ge fräsch andedräkt och motverka karies. Förr fanns Tandläkarförbundets logotyp på produkterna, men 2008 tvingades tillverkaren ta bort den på grund av att Listerine innehåller så lite fluor.

Instruktionen på förpackningen är att skölja efter tandborstning – något som då faktiskt får motsatt effekt, eftersom man sköljer bort fluoret från tandkrämen. Av precis samma anledning ska man inte heller skölja munnen med vatten efter borstning med fluortandkräm. Det visar SVT:s Plus genomgång.

Räcker inte mot karies

Listerine-sköljen Total care, till exempel, beskrivs som ”den mest avancerade och kompletta” trots att den bara innehåller 0,02 procent natriumfluorid. Även om den får en att känna sig fräsch i munnen, så skulle inte Tandläkarförbundet rekommendera produkten.

– Ska man motverka karies rekommenderar vi aldrig något som är under 0,05 procent, och nästan alltid med 0,2 procent natriumfluorid, säger chefstandläkare Pia Gabre som är professor i cariologi (läran om karies) vid Göteborgs universitet.

Ska vara lagom

Den övre tillåtna gränsen för munskölj och tandkräm är 0,3 procent natriumfluorid. Rekommendationen från Socialstyrelsen för munskölj som komplement till tandkräm är något lägre: från 0,05 till 0,2 procent. 

– Man behöver komma upp i en viss mängd fluorid för att det ska fungera, samtidigt som man inte bör överdosera eftersom det då kan ha skadlig effekt på tänderna, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

Just nu gör Läkemedelsverket också en översyn av rekommendationerna, för att bättre överblicka den totala mängd fluor som vi utsätts för genom andra produkter än tandkräm.

Bristande svar

I ett mejl skriver Johnson & Johnson, som producerar Listerine, att daglig fluorsköljning stärker emaljen och förebygger karies. De skriver också att det är bättre att skölja med Listerine än med vatten.

Att du får sämre skydd mot karies om du sköljer med Listerine efter borstning med fluortandkräm, får vi dock ingen kommentar på. Men i mejlet skriver Johnson & Johnson att vad som är den optimala fluorhalten fortfarande är under vetenskaplig utredning.

Till SVT Plus: sajt.

OM FLUOR

  • Gasformigt grundämne, kemiskt tecken: F 
  • Bildar lätt föreningar med andra grundämnen till olika fluorider. Det är natriumfluorid som finns i t.ex. tandkräm.
  • I emaljen på våra tänder finns också fluoriter, alltså mineral som innehåller fluor.
  • Om man sväljer tillräckligt höga doser är fluor giftigt, men det är näst intill omöjligt att få i sig för mycket fluor genom användning av tandkräm etc.
  • Införandet av fluortandkräm anses vara den enskilt viktigaste faktorn för den drastiskt förbättrade tandhälsan i Sverige det senaste halvseklet.

Källa: Nationalencyklopedin,Tandläkarförbunde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.