Martin Mutumba Foto: SVT

Mutumba minns träningarna med fasa

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsspelaren Martin Mutumba, tidigare i AIK, minns hur det var att ständigt bli påmind om att han var den enda mörka killen i laget.

Martin Mutumba blev nyligen proffs i det turkiska laget Rizespor. Han spelade tidigare i AIK. 2009 blev han svensk mästare med AIK. Laget vann även svenska cupen samma år.

Trots framgångarna minns han fotbollsträningarna som liten med fasa och en kväll på ett träningsläger har satt extra djupa spår. Då påmindes han åter om att han var den enda mörka killen i laget.

– Jag sov på en handduk, bara det gjorde att jag blev irriterad, för de andra killarna sov på madrasser. Då säger en kille: när man släcker lamporna, var är Martin? Jag hittar honom inte! Det var hemskt, säger Martin Mutumba till SVT.

Enligt en Sifo–undersökning besälld av organisationen Friends uppger vart fjärde barn att de blivit kränkta inom idrotten.

Martin Mutumba har fler exempel. Om hur jobbigt det kändes när ingen frågade om de skulle åka tillsammans till matchen eller när passningarna ofta gick till kompisen i stället för till honom.

Vid sidan av planen har han nu startat sitt eget ungdomslag.

– Utanförskapet har format mig till den jag är i dag. Jag låter alla vara med och om du frågar mig så behandlar jag verkligen varenda spelare som att de är speciella, säger han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.