Foto: TT

Många barn kränks inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Vart fjärde barn som är med i en idrottsförening har någon gång blivit kränkt av lagkamrater. Värst är det bland pojkar som sysslar med lagidrotter. 40 procent sade sig ha blivit kränkta av lagkompisarna.

Dessutom uppgav vart tionde barn att de någon gång känt sig kränkt av en vuxen i föreningen, visar undersökningen som organisationen Friends låtit TNS Sifo göra.

– Det är högst allvarligt eftersom det är väldigt höga siffror. Skulle man göra en jämförelse med en arbetsplats med vuxna skulle man aldrig acceptera sådana här siffror. Då skulle man vara tvungen att göra något åt det, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare i Friends, till SVT.

I undersökningen har 1.100 organiserat idrottande barn mellan 9 och 15 år svarat på frågor om kränkningar.

Taskiga kommentarer vid match eller träning var klart vanligast.

– Det handlar ofta om nedsättande kommentarer. Kanske kopplat till en prestation, att man inte gjort tillräckligt bra ifrån sig. Det handlar om slag och knuffar och om utfrysning, säger Lars Arrhenius.

Hård jargong accepteras

Tuff jargong verkar ha blivit accepterad inom idrotten, konstaterar Arrhenius.

– Jag trodde inte att det skulle förekomma så mycket kränkningar, säger han till TT.

Enligt Friends är det första gången det finns data om kränkningar av idrottande barn. Att jämföra med skolan är vanskligt eftersom sådana undersökningar inte görs på samma sätt.

Ökad kunskap motmedel

– Men så här höga siffror har jag inte sett i något sammanhang för skolan.

För Lars Arrhenius är motmedlet ökad kunskap hos tränare och andra funktionärer, ofta föräldrar som ställer upp ideellt.

Undersökningen visar att kränkningarna är mindre i föreningar som inpräntar att alla ska behandlas lika.

Annars tycker förkrossande 96 procent av barnen att det är mycket eller ganska roligt att idrotta. Nästan lika många anser att gemenskapen i träningsgruppen är mycket eller ganska bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.