”Det är lätt hänt när barn är utflugna och man inte arbetar längre”, säger Alexandra Charles. Foto: SVT

Nattklubbsdrottning: Kvinnor dricker mer när de slutar jobba

Uppdaterad
Publicerad

Som nattklubbsdrottning levde Alexandra Charles i en värld där mycket cirkulerade kring alkohol och drickande. Nu arbetar hon för kvinnors hälsa. Att äldre kvinnor dricker mer bekymrar henne.

Alexandra Charles drev på 70- och 80-talen legendariska Alexandras, en av de populäraste nattklubbarna i Stockholm. Trots att hon närmar sig 70 år arbetar hon fortfarande heltid, men med helt andra saker. Nu viker hon sin tid för 1,6 miljonersklubben som verkar för kvinnors hälsa och livskvalitet.

– Jag är väldigt rädd för det jag ser, nämligen att så många kvinnor dricker för mycket och att man gör det kontinuerligt, säger hon.

Hon tror att kvinnor ökar sin alkoholkonsumtion när de slutar jobba.

– Det är lätt hänt när barn är utflugna och man inte arbetar längre, menar hon. Tillvaron blir enahanda om man inte engagerar sig i något speciellt eller har ett mycket stort fritidsintresse.

Mer lika män

Alexandra Charles ser att kvinnor blir allt mer lika män i sina vanor.

– Vi har ju länge sett hur män tar för sig och då tror jag att kvinnor omedvetet tar deras vanor för att vara mer jämställda.

– Sedan vi var unga har vi också rest mycket och varit ute i världen och även inspirerats av människor som kommer till Sverige. Men att vi kvinnor ändrade våra vanor beror framför allt på att vi kom ut i yrkeslivet.

Dricka med måtta

Men några pekpinnar vill Alexandra Charles inte komma med.

– Nej, att dricka är inte fel alls, det tycker jag inte, men man ska göra det med måtta, som med allt annat, säger hon. Det får inte gå till överdrift.

– Sedan tycker jag att det är en njutning att då och då ta ett glas champange, som ju är en symbol för njutning och fest!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.