Foto: TT

Norge varnas för svenskt spionage

Uppdaterad
Publicerad

Särskilt oljebranschen varnas för industrispionage.

Se upp för Sverige, Norge. Journalisten Glenn Greenwald, som i samarbete med Edward Snowden avslöjat NSA-skandalen, varnar i synnerhet oljebranschen för industrispionage i och med att mycket av Norges internettrafik går via Sverige.

– USA och deras övervakningspartner, däribland Sverige, har klart och tydligt visat att de är villiga att spionera på energiföretag när det passar dem. Om jag hade varit norrman skulle jag ha känt obehag om kommunikationerna för landets ekonomi- och energisektor gick genom Sverige, säger Greenwald i en intervju med NRK.

Snowden-dokumenten

Jämför med Brasilien

Greenwald kan syfta på att bland andra Petrobras, den statliga brasilianska oljejätten, enligt medier har utsatts för industrispionage av USA:s säkerhetsmyndighet NSA. Han bor själv i Brasilien, och vågar inte åka tillbaka till hemlandet USA efter avslöjandena.

Den USA-centrerade övervakningsskandalen, som präglat mycket av världspolitiken sedan i somras, har gjort att både Norge och Finland börjat diskutera att lägga om internettrafik så att den inte går via ”ett land som Sverige”, som Greenwald uttrycker det.

Enligt övervakningskritiker samarbetar Sverige så nära med USA att landet i praktiken utgör ett ”sjätte öga” i den inre underrättelsekrets som kallas Five Eyes (Fem ögon). Den består i övrigt av Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet