Foto: TT

Nu är det vintertid – och klockan har ställts om

Uppdaterad
Publicerad

Klockan blev under söndagen 02.00 – två gånger om. Detta på grund av att vi under natten gick över till vintertid, och för den som inte fått ordning på klockan är det nu hög tid att styra upp den saken. SVT Nyheter reder ut vad som gäller.

Det var när klockan för första gången slog 03.00, söndag 29 oktober 2016, som den egentligen inte gjorde det. Klockan blev då återigen 02.00, alltså samma helslag som noterades en timme tidigare.

Förvirrande? Ja, kanske. Men det handlar egentligen bara om något vi gör varje år, och har gjort vid den här tiden på året ända sedan 1980 då sommartid infördes i Sverige – nämligen att dra tillbaka klockan en timme.

Busenkelt knep för att bringa klarhet

Den som tycker saken känns oklar, och under söndagen kanske går runt och grunnar på om klockan visar rätt eller fel, kan med ett enkelt knep reda ut det hela – på nolltid.

Först och främst är det viktigt att ha klart för sig att klockan ska vridas tillbaka en timme, inget annat. Ett tips kan vara att slänga ett öga på klockan i mobiltelefonen eller datorn. I regel ställer klockorna där om sig automatiskt, och då är det bara att rätta exempelvis ett analogt ur efter dessa.

Om man ser vintertiden som ett årligen återkommande aber när höstmörkret lägger sig allt tyngre finns även chansen att blicka framåt. Skriv upp 26 mars 2017 i kalendern, då lämnar vi nämligen den vintertid som just trätt i kraft till förmån för sommartid.

Och det är inte bara i Sverige som vi nu har ställt om klockan. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tidpunkt – sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan ett på morgonen UTC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.