Nu kan du välja könstillhörighet på Facebook. Foto: Skärmdump

Nu kan du vara hen på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Nu får svenska Facebook-användare fler möjligheter att definiera – eller slippa definiera – sin könstillhörighet. Det finns nu 70 olika könsidentiteter utöver man och kvinna att välja bland och pronomenet hen tar plats i flödet.

Möjligheten att välja andra alternativ än man och kvinna har tidigare funnits för de användare som har valt språkinställningen US English, men nu gör Facebook det möjligt även på svenska. Och med svenska uttryck som transkille, annat och ickebinär. Listan på förslagen har tagits fram av RFSL.

– Resultatet är att man kan välja mellan 70 könsidentiteter och man kan kombinera dem på olika sätt för att ge en mer heltäckande bild, säger Emelie Mire Åsell på RFSL.

Hoppas få fler hjul i rullning

Det kommer också gå att undvika att bli kallad för han eller hon i vännernas flöde. Ytterligare pronomen blir neutral och hen.

– Personen har födelsedag i dag är exemplet för neutral, och detta är frikopplat så oavsett vilken könsidentitet du väljer i din profil så får du förfrågan om pronomen, säger Emelie Mire Åsell.

Hen hoppas att detta kan få fler hjul att rulla.

– Facebook är en viktig social arena och på många andra digitala mötesplatser loggar man in med sitt Facebook-konto vilket gör att andra måste bli bättre. Även om de inte ställer om nu så måste de fundera på det.

Fakta: Kön enligt RFSL

  • RFSL skriver på sin hemsida att kön i korthet kan sägas bestå ”av olika delar där biologiskt kön, socialt kön och mentalt kön ingår. Summan av dessa variabler avgör en persons könsidentitet som beskriver hur just den människan uppfattar sig själv. Det finns många olika sätt att se på kön och vad kön består av, särskilt inom akademiska sammanhang”.
  • Enligt organisationen föds det mellan fem och tio barn i Sverige varje år med otydliga könskarakteristika.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.