Nu överklagas ”strumpstoppet”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets avtal om stödstrumpor och inkontinensartiklar skulle bli rejält mycket billigare, men redan första månaden drog kostnaden iväg. Nu gör Miljöpartiet den omtalade strumpaffären till en domstolsfråga.

Förra veckan avslöjade SVT Nyheter att Stockholmslandstingets avtal om hjälpmedel blivit flera gånger dyrare än planerat, sedan leverantören Onemed flyttat produkter på prislistan på ett sätt som enligt landstinget bröt mot avtalet.

Det handlade bland annat om kompressionsmaterial som stödstrumpor, som i den billigare varianten bara kostade 100 kronor paret medan de dyrare gick på 6 000 kronor paret. Totalt hade landstinget räknat med att avtalet skulle kosta en halv miljard kronor på fem år – vilket skulle varit en rejäl besparing jämfört med tidigare avtal – men nu nådde man nästan dit redan under det första året.

Strumpskandalen

Enades om uppgörelse

Efter ett års diskussioner med företaget, som inte menade att man gjort något fel, enades parterna samma dag som SVT Nyheters avslöjande om en uppgörelse som gick ut på att avtalet kortas med två år till 2018 – men samtidigt ger Onemed två års intäkter på uppemot 450 miljoner per år, alltså nästan lika mycket som det första året.

Slutavtalet innehåller också avsnitt där parterna lovar att inte ställa några ytterligare krav på varandra för det inträffade, och landstinget förbinder sig också att vara en positiv referens åt Onemed vid framtida upphandlingar.

Läs mer: Efter skandalen – landstinget lovar tala väl om ”strumpbolaget”

Avtalet om avslutningen undertecknades av hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin, och experter har ifrågasatt om hon haft rätt att sluta ett sådant avtal.

Vill se prövning

Naroskyin menar att hon fått grönt ljus från landstingets jurister eftersom avtalet blir en besparing jämfört med om det gamla avtalet fortsatt rulla. Kritikerna pekar på att avtalet tvärtom innebär en drastisk kostnadsökning – om man jämför med landstingets egen avtalstolkning i stället för Onemeds.

Formellt handlar det om den så kallade delegationen: att sjukvårdsdirektören har rätt att fatta beslut upp till ett visst belopp på egen hand medan dyrare frågor måste beslutas av de politiker som tillsatt henne.

Och nu vill alltså Miljöpartiet se en domstolsprövning av frågan.

– Vi kommer att begära en laglighetsprövning av avtalet, säger partiets gruppledare i landstinget Tomas Eriksson till SVT Nyheter.

Hamnar hos politiker

Om förvaltningsrätten kommer fram till att Barbro Naroskyin inte hade rätt att teckna slutavtalet så kommer avtalet att upphävas och frågan hamnar i stället hos landstingspolitikerna, vilket både Miljöpartiet och Socialdemokraterna välkomnar.

– Den politiska ledningen har hittills duckat i den här frågan, säger Socialdemokraternas gruppledare Erika Ullberg till SVT Nyheter.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) har tidigare uttryckt stark upprördhet över avtalet, men hävdat att det politiska ansvaret ligger hos föregångaren Filippa Reinfeldt (M), som ledde landstinget när avtalet tecknades. Reinfeldt har i sin tur hänvisat till att hon inte längre var landstingsråd när avtalet trädde i kraft.

Vet du mer om Stockholmslandstingets eller andra upphandlingar? Kontakta SVT Nyheters reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strumpskandalen

Mer i ämnet