Kung Carl Gustaf håller konselj på slottet för att informera om att prinsessan Madeleine och Chris O'Neills dotter ska heta Leonore Lilian Maria och bli hertiginna av Gotland. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Men vad ska prinsen heta?

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationerna har nu börjat, vad ska prinsen heta och i vilket landskap ska han bli hertigt. Under torsdagen får vi veta.

Under torsdagen kommer kungen att kalla till konselj och informera om vilkanamn och vilket tilltalsnamn prinsen kommer få. Det spekuleras mycket om namn och traditionellt sätt brukar kungafamiljen välja namn som finns i släkten.

– De brukar ha en koppling till namn som redan finns i släkten så därför är namn som Olof, Folke och Carl möjliga. Men det finns också namn som Wilhelm och Edmund. När det gäller tilltalsnamn så har de varit bra på att överraska, säger Sara Bull, producent för Året med kungfamiljen.

Sveriges nya prins

Under konseljen kommer kungen även informera vilken titel prinsen ska få. Alltså vilket landskap han blir hertig över.

– Det är flera som är lediga och möjliga som Öland och Västerbotten men det finns också några landskap som aldrig har haft någon hertig eller hertiginna exempelvis Blekinge, Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad och Norrbotten, säger Sara Bull.

De som är upptagna är Västergötland (kronprinsessparet), Östergötland (prinsessan Estelle), Hälsingland och Gästrikland (prinsessan Madeleine), Värmland (prins Carl Philip och prinsessan Sofia), Jämtland (kung Carl Gustaf), Gotland (prinsessan Leonore) och Ångermanland (prins Nicolas).

Det här händer under torsdagen:

11.15

Konselj på Slottet där kungen informerar om namn, tilltalsnamn och titel.

11.25

Riksmarskalk Svante Lindqvist läser upp barnets titel, namn samt tilltalsnamn.

12.00

Salutering om 21 skott sker från Skeppsholmens salutstation samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

12.15

Tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan på Slottet.

13.00-16.00

Gratulationslistor på Slottet. Möjlighet för allmänheten och den diplomatiska kåren att framföra skriftliga gratulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet