Foto: TT

Ny cyberattack mot Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank utsattes under fredagen åter för en så kallad ddos-attack och bankens hemsida låg nere under tio timmar. Det är andra gången på kort tid som banken drabbas.

Attacken började strax efter klockan tio på förmiddagen. Swedbank utsattes för en så kallad ddos-attack, vilket innebär att någon överbelastar bankens servrar så mycket att hemsidan slutar fungera. Angriparna kan dock inte få tillgång till någon information eller kunduppgifter från banken.

Först vid 20.45-tiden var sajten åter igång.

it-attacker mot banker

– Attacken har upphört och Swedbanks hemsida är uppe och våra tekniker bedömer att den är hyfsat stabil nu, säger Claes Warrén, pressansvarig på Swedbank.

”Tycker att det är kul att störa”

Claes Warrén beskriver attacken som en ren störningsattack.

– Det handlar om att folk inom hackerkollektivet tycker att det är kul att störa på det här sättet. Det är inte första gången vi utsätts och det är inte bara vi som utsätts heller. Det förekommer då och då, säger han.

Vilka som ligger bakom är oklart än så länge.

– Vi har inga uppgifter om det. Det är förstås något som vårt säkerhetsfolk jobbar med. Men det vi prioriterar nu är att få igång hemsidan igen, säger Claes Warrén.

I början av oktober utsattes Swedbank för en liknande attack och bankens hemsida gick då inte att nå under flera timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet