Hacker attackerade storbanker – slipper samhällstjänst

Publicerad

Växjöbon utförde it-attacker mot Nordea och Swedbank och dömdes förra året för grovt dataintrång. Nu ändrar hovrätten domen och tar bort delen med samhällstjänst.

Den 19-årige mannen utförde it-attackerna mot Nordea och Swedbank vid totalt fyra tillfällen hösten 2015. Resultatet blev att bankernas hemsidor låg nere i flera timmar.  

Växjö tingsrätt dömde mannen i december förra året till villkorlig dom och samhällstjänst i 140 timmar. Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på så sätt att föreskriften om samhällstjänst upphävs. 

it-attacker mot banker

Hovrätten motiverar sitt beslut följande: 

19-åringen som var 16 år vid it-attackerna har inte tidigare gjort sig skyldig till några brott. Han lever idag under ordnade förhållanden och har med hänsyn till sina gärningar genomgått flera behandlingsinsatser via socialtjänsten.  

Men tingsrätten beslut om beslag av mannen dator kommer fortfarande att gälla. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet