Hackade storbankernas hemsidor – döms för grovt dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man i Växjö dömdes i dag av Växjö tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för it-attackerna mot Nordea och Swedbank.

Attackerna gjordes mot Nordea och Swedbank vid totalt fyra tillfällen hösten 2015. Bankernas hemsidor låg nere i flera timmar. Det var i somras som avgörande bevisning kom fram som gjorde att åtal kunde väckas.

Den nu 18-årige mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst 140 timmar, om fängelse hade valts som påföljd skulle det ha blivit fem månader, enligt domen.

it-attacker mot banker

18-åringen säger att han har delat med sig av kunskapen om hur man gör en belastningsattack i olika forum och chatter. Men han säger att uppsåtet inte var att störa bankernas sajter i den omfattning som det blev.

– Han har testat att skriva in kommandon som man använder när man vill skicka en stor mängd data mot ett specifikt mål. Men han har kunnat konstatera att det inte haft någon effekt. Men i något fall så har han medgett att han tryckt på knappen och skickat attackkommando men kunnat konstatera att sidan inte gått ner överhuvudtaget och då lade han ner. Men sen måste någon annan ha tagit vid och använt sig av kontot som andra hade tillgång till och de personerna har lyckats bättre då, säger försvarsadvokat Gunnar Larsson.

När rättegången avslutades yrkade kammaråklagare Anna Svedin på villkorlig dom eftersom den åtalade var 16 år när attackerna utfördes för två år sedan och för att utredningen dragit ut på tiden.

Som bevis finns bland annat spårningar av IP-nummer, sökhistorik, loggar och skärmdumpar.

Brotten anses vara grova för att de orsakat allvarlig skada för bankerna, både ekonomiskt och vad gäller allmänhetens tilltro till bankerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet