Ett Twitterkonto som kopplats till 18-åringen tweetade om hackerattacken. Foto: SVT Design

Åtalade hackerns kaxiga svar: ”Ni verkar lite okunniga”

Publicerad

Tonårskillen från Växjö säger i förhör att han varit delaktig i hackerattacken mot två storbanker eftersom han visat andra hur man genomför dem. Men han hävdar bestämt att de var en hel grupp som agerade tillsammans.

18-åringen står åtalad för grovt dataintrång efter att ha genomfört så kallade överbelastningsattacker mot Swedbank och Nordea. Enligt förundersökningen ser han sig själv som delvis ansvarig för attackerna. Han beskriver att hans roll bestod i att visa andra hur de skulle göra. Han var medveten om att attackerna skulle rikta sig mot Swedbank och Nordea.

LÄS MER: 18-åring åtalas för hackerattacker mot storbanker

it-attacker mot banker

På frågan om varför han blev tillfrågad om att vara med så svarar han ”jag var med på chatten liksom, vi är ju kompisar, alla dom hackar ju lika mycket som jag, om inte mer”.

Inlägg på Twitter

I inlägg från Twitter som finns med i förundersökningen står det bland annat ”nordea.se is now offline too. #OperationNordea” och ”Swedbank is up because the attack was terminated. We will attack again soon.”

Twitterkontot har kopplats till 18-åringen som säger i förhör att kontot delats med ett tiotal andra personer som han inte känner.

LÄS MER: Åklagaren om hackeråtalet: ”De vill uppnå ett visst rykte på nätet”

Är kaxig i förhöret

När 18-åringen i förhör från i mars i år ombeds redogöra för hur det ligger till svarar han ”Ni har ju haft min dator i ett halvår, har ni inte hittat nåt”. Och på frågan vem en av de andra användarna är svarar han ”Jag bryr mig inte, det får väl ni hitta, jag vill inte hjälpa er”.

Utdrag från förhöret:

Förhörsledaren: När slutade du använda Twitter?

18-åringen: Sen ni tog datorn.

Förhörsledaren: Jag måste diskutera ärendet med vår åklagare.

18-åringen: Är hon kunnig inom it?

Förhörsledaren: Vad skulle det ändra tänker du?

18-åringen: Jag bara undrade, ni verkar lite okunniga.

Utpressningshot mot bank

Swedbank hade personal som följde gärningsmannens Twitterkonto. I ett av inläggen krävde användaren 10 000 USD i bitcoin för att upphöra med sina attacker. Banken betalade dock aldrig några pengar.

På frågan om det är han som skrivit inlägget säger han ”vi var ju ett lag liksom alla var ju med på det. Alla höll på att skoja runt och trolla, så jag tog det inte seriöst. Jag tänkte att dom gjorde värre saker än mig så jag är den siste som skulle bli gripen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet