18-åring åtalas för hackerattacker mot storbanker

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Växjö åtalas i dag för it-attacker som genomfördes mot svenska banker 2015. Avgörande bevisning som samlades in under sommaren gjorde att åklagaren nu efter två års tid kan väcka åtal.

– Tidigare hackerattacker har riktat sig mot hemsidor men det här är unikt då jag åtalat mot banker som mål för attacken, och de är skyddsvärda mål, säger Anna Svedin kammaråklagare.

Attackerna ska ha skett i oktober och november 2015. Det gäller två överbelastningsattacker mot Swedbank och två attacker mot Nordea. Bankernas hemsidor låg då nere under flera timmar.

it-attacker mot banker

– Man kan sitta i Sverige och utföra attacken men använda servrar i andra länder. Avgörandet kom genom engelsk polis som gjorde ett tillslag och hittade spår av de svenska dataintrången. Sedan hittades också en server i Frankrike som gjorde att vi kunde se hur attackerna genomförts, säger Anna Svedin.

Mannen som nu är 18 år, men var 16 när brotten begicks, åtalas för grovt dataintrång. Enligt åtalet har brotten inte begåtts av 18-åringen ensam, utan tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän.

Har rubbat allmänhetens tilltro

I bevisningen ingår vittnesförhör med bankanställda och it-specialister, men också spårningar av IP-nummer, sökhistorik, loggar och skärmdumpar.

Enligt åtalet är brotten grova för att de orsakat allvarlig ekonomisk skada för bankerna.

– Bankerna har förorsakats kostnader runt 350 000 kronor för att avvärja attackerna. Det är arbetskostnader för att starta om system och få allt att fungera igen. Och det har skett vid fyra tillfällen. Sedan handlar det om allmänhetens tilltro till bankerna, hur ser de på bankerna efter en sådan här attack, säger Anna Svedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet