Anna Svedin är åklagare i målet om hackerattackerna mot storbankerna. Foto: TT

Åklagaren om hackeråtalet: ”De vill uppnå ett visst rykte på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalades en 18-årig man misstänkt för grovt dataintrång. Och det är ofta unga män som ligger bakom den här typen av hackerattacker på nätet. De tycker att det är häftigt och får ett visst rykte.

Den här typen av brottslighet är komplex och sträcker sig ofta över flera länder. Så även i detta fall. Det är avgörande bevisning från utlandet som gjort att 18-åringen nu kan åtalas.

Det finns också stödbevisning i form av 18-åringens alias på nätet som kan kopplas till attackerna.

it-attacker mot banker

– Han har använt sig av ett alias på nätet där han tar på sig attackerna. Alias som pekar på den här personen. Men det är vanligt i sådana här sammanhang att personer tar på sig attacker utan att de faktiskt har genomfört dem. Därför räcker inte det. Men bevisen från England och Frankrike är den starkaste. Bättre bevisning kan jag inte få.

LÄS MER: 18-åring åtalas med hjälp av bevis från utlandet

Vad hade han att vinna på attackerna?

– Rent generellt kan man säga att det är vanligt med just unga män som genomför den här typen av hackerattacker. De tycker att det är häftigt och vill uppnå ett visst rykte på nätet. Speciellt när det gäller, som i det här fallet, överbelastningsattacker där man är ute efter att sänka systemen. Då får man ett rykte bland likasinnade, säger Anna Svedin.

Delade uppgifter med andra

I åtalet står det att 18-åringen tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän genomfört hackerattackerna mot bankerna Swedbank och Nordea. Men 18-åringen åtalas ensam för brottet.

– I utredningen finns bland annat Skypekonversationer där han diskuterar attackerna och säger ”vi har genomfört” och ”media rapporterar om oss”. Han har också i vissa fall delat uppgifter med andra. Det visar på att han kan ha planerat det här tillsammans med flera andra men i slutändan är det ändå han som tryckt på knappen, säger Anna Svedin.

Det är enligt åklagaren svårt att få fram vilka de andra inblandade är. Det viktigaste, enligt henne, är att få ett avgörande i det här fallet gällande 18-åringen.

Vad kan domen bli om han döms?

– Jag har yrkat på villkorlig dom med hänsyn till att han var ung när attackerna genomfördes. Hade det varit en vuxen hade jag istället yrkat på ett fängelsestraff.

Datum för rättegångens start är ännu inte fastställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet