Foto: Ny lag ersätter alla vid försening

Nu ska försenade resenärer ersättas

Uppdaterad
Publicerad

Alla resenärer ska få ersättning vid trafikförseningar som är minst 20 minuter långa. Den nya lagen gäller alla trafikbolag och är tänkt att börja gälla i april 2016, rapporterar Sveriges Radio.

Resor som omfattas är lokala och regionala resor i kollektivtrafiken. Resenärerna ska ersättas oavsett orsak till förseningen.

– Det kommer att bli tryggare för resenären, säger justitieminister Morgan Johansson som hoppas att det blir en press på trafikbolagen att hålla tiderna, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Så mycket får du tillbaka

Är förseningen minst 20 minuter ska resenärer kunna kräva tillbaka halva biljettpriset, är den minst 40 minuter ska man få tillbaka 75 procent – och blir det försening på en timme ska man ha rätt att få tillbaka hela beloppet.

– Om bolagen inte följer reglerna om bättre information då får konsumentverket möjlighet att besluta om vite, så att det blir en kännbar påföljd för bolagen, säger Morgan Johansson.

Trafikanter ska även kunna kräva tillbaka en del av pengarna för exempelvis årskort om trafiken ändras väsentligt. Den nya lagen börjar gälla i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.