Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Arkivbild. Foto: TT

Ny Sifo: MP tappar stort i miljöfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för Miljöpartiet i miljöfrågor har sjunkit kraftigt. Andelen som tycker att partiet har den bästa miljöpolitiken är nu nere på 17 procent. Samtidigt krymper Sverigedemokraternas försprång i flyktingfrågan.

I fjol låg andelen på 23 procent och sommaren 2014 på 47 procent. Då var Miljöpartiet en bra bit före alla andra partier, men nu ligger Centerpartiet på samma nivå, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av SR Ekot.

Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, har aldrig tidigare sett en så stor nedgång som MP:s.

– Men det är heller inget annat parti som har haft en så stark position i någon enskild fråga, säger han till SR Ekot.

Han tror att tappet kan ha flera förklaringar.

– Man prioriterade ner miljöfrågan i valrörelsen, man sitter i regeringen och värderingen av miljöfrågor har blivit lägre bland väljarna.  

Tar det lugnt

Trots raset är MP:s partisekreterare Amanda Lind lugn.

– Jag är inte ett dugg orolig för att vi i god tid före valet kommer att kunna visa för väljarna vem som har den överlägset bästa miljö- och klimatpolitiken, säger hon till SR Ekot.

SD:s kärnfråga krymper

Samtidigt visar undersökningen att andelen som anser att Sverigedemokraterna har den bästa flyktingpolitiken krymper, men partiet ligger fortfarande i topp i den frågan.

– Vi ser en signifikant nedgång från föregående år från 30 till 24 procent och det har att göra med att partierna har ändrat ståndpunkt i flyktingfrågan. Vi har också de nya asylreglerna. Det gör att väljarna inte lika klart väljer SD-alternativet som man har gjort tidigare, säger Toivo Sjörén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.