Polisen fick under natten in två larm om bilbränder i Helsingborg. Bilden är från en annan bilbrand. Foto: tt/arkiv

Nya åtgärder mot bilbränder

Publicerad

Ökad kameraövervakning i vissa områden, och att bilar som står skrivna på så kallade bilmålvakter plockas bort från gatorna – det är åtgärder som polisen vill se för att hindra nya utbrott av bilbränder, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I en ny rapport som polisen sammanställt angående sommarens mer än 1.000 bilbränder, skriver de att bilbränder inte är något nytt, och att de oftast hör samman med eller syftar till att dölja annan brottslighet, men att man i somras också såg ett annat fenomen.

– När det blev nationellt uppmärksammat i media så ökade bilbränderna kraftigt, i region Skåne framför allt, och det fick en sådan smittoeffekt. Från att ha legat på tämligen normala nivåer, så ökade det rejält efter det, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, som lett en grupp som sammanställt rapporten.

Bilbränder

Att det är så få som gripits för sommarens många bilbränder förklarar Andersson med att det är svårutredda brott.

– Det finns generellt väldigt få vittnen, väldigt få personer som har sett någonting, och händelseförloppet är väldigt snabbt. Och av förklarliga skäl är det sällan det blir tekniska bevis, när bilen totalt har brunnit upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder

Mer i ämnet