Foto: TT

Nya prisrekord på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera varningar om att Sverige är på väg mot en bostadskrasch fortsätter priserna att stiga. Aldrig tidigare har en bostad kostat så mycket som nu.

Så sent som för en vecka sedan kunde SVT Nyheter avslöja att Konjunkturinstitutet varnar för att Sverige är på väg mot en bostadsbubbla.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen, sade Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén då.

Treprocentig ökning senaste månaden

Samtidigt visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik att bostadspriserna i Sverige fortsätter att rusa uppåt. Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter ökat med i genomsnitt tre procent och villor med en procent.

– Jag tycker att det visar att det inte sker någon avmattning på prisökningarna, det har varit en ökning ganska länge och jag ser ingen tendens till att det vänder. Det snarare förstärks, säger Lars-Erik Nykvist vd på Fastighetsbyrån.

På två år har priserna stigit rejält i hela landet. Den som köpte en lägenhet 2013 betalade i snitt drygt 28.000 kronor per kvadratmeter, i dag kostar varje kvadratmeter i genomsnitt över 36.000 kronor. Det är den högsta noteringen någonsin enligt Mäklarstatistik.

Kraftig ökning i Västernorrland

Det är inte bara i Stockholm som priserna har gått upp. I Västernorrland till exempel steg lägenhetspriserna i snitt med över 30 procent det senaste året.

– De häftigaste prisökningarna generellt har vi haft på orter där du inte hade förväntat dig att se det om du räknar procent. En lägenhet som när man började mäta kostade 40.000 kronor kan i dag kosta 300.000 kronor, säger Lars-Erik Nykvist.

Prisutveckling på bostadsmarknaden senaste 12 månaderna

Hela riket

Bostadsrätter +14%

Villor +11%

Stor-Stockholm

Bostadsrätter +16%

Villor +18%

Stor-Göteborg

Bostadsrätter +21%

Villor +15%

Stor-Malmö

Bostadsrätter +11%

Villor +11%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.