Foto: Skärmdump Youtube/4chan.org

Nya hot om nätattacker mot myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska myndigheter slogs ut av nätattacker under natten och morgonen. Nu uppmanar hackernätverket Anonymous sina anhängare att slå till mot Riksbankens hemsida.

I flera brev som har postats på forumet 4chanskriver avsändaren Anonymous:

”Vi har fått veta att den svenska regeringenordnade en razzia mot servrar hos PRQ för att stänga flera fildelningssajter. Dethär har gått för långt. Det är oacceptabelt. (...) Du jävlas inte med internet.”

Nätattacker mot hemsidor

I brevet uppmanar Anonymous sina anhängare att göra en överbelastningsattack mot bland annat riksbank.seoch sweden.se i kväll klockan 22, svensk tid.

Meddelandet innehåller också instruktioner för hur man gör.

Charlotta Edler, pressekretare på Riksbanken, säger att man tar hotet på allvar.

– Det måste vi. Vi kommer att följa det här noggrant. Vi försöker alltid att se till att vår webb är så säker som det bara går.

Ingen anledning till panik

De senaste dagarna har ett antal hot och attacker riktats mot svenska hemsidor. Bland annat har ett flertal banker, myndigheter och TT drabbats av överbelastningsattacker.

Nätverket Anonymous har i en video tidigare hotat att utföra attacker mot svenska myndighetssajter, exempelvis regeringens, riksdagens och polisens.

Enligt Anders Nilsson, som är teknikchef för säkerhetsföretaget Eurosecur, finns det dock ingen anledning till panik.

– Man har satsat på att attackera sidor som inte är lika viktiga. De riktiga offren för denna våg är de kommersiella sidorna man siktat in sig på, som IDG och TT. De förlorar pengar och annonserklick när de blir hackade, det gör inte myndigheter på samma sätt, säger Anders Nilsson till Nyheter 24.

Flera myndigheter drabbade

Under tisdagsnatten utsattes Socialstyrelsens hemsida för en nätattack av hackernätverket Anonymous.

Enligt Nyheter24 möttes besökare till verkets hemsida under gårdagskvällen av den klassiska sloganen ”We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us”. Texten avslutades med uppmaningen ”Fuck Swedish.”

– Någon har kommit in på insidan och ändrat på saker på vår sajt. Vi arbetar ständigt preventivt för att skydda vår information, och från att sådant här ska hända, men risken finns ju alltid, säger myndighetens IT-chef Catrin Andersson till Nyheter24.

Även Domstolsverket drabbades i morse av en överbelastningsattack.

Försiktig med slutsatser

Anders Ahlqvist, IT-expert vid Rikspolisstyrelsen, hävdar att det under onsdagen gjorts ”några” belastningsattacker mot hemsidor, enligt TT. Vilka sidor det gäller vill han dock inte gå in på.

-Jag tänker inte namnge några så länge det inte kommit in polisanmälan. Gör man ingen polisanmälan finns inte de här attackerna i statistiken och då blir det svårt för oss att få en helheltsbild.

Han är inte säker på att nätverket Anonymous ligger bakom attackerna.

-Vad Anonymous är är det ingen i världen som vet. Snarare är det så att folk agerar under Anonymous paraply. Senast i går publicerade någon en video där en anonym person säger att han företräder Anonymous och hotar med attacker eftersom svensk polis gjort en attack mot en internetleverantör. Man ska vara väldigt försiktig med att dra slutsatser av det, säger Anders Ahlqvist.

Svårt skydda sig mot attackerna

Anders Hansson, tillförordnad chef på Cert-se, en avdelning inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som arbetar med IT-säkerhet på myndigheter och företag, säger att det det inte finns mycket företag och myndigheter kan göra för att skydda sig mot överbelastningsattackerna.

– Om de som ligger bakom attacken har bestämt sig för att hemsidan ska ner från internet så går den ned. Utmaningen är att förkorta tiden som sidan är nere genom att filtrera och dämpa attacken och då gäller det att inom organisationen ha koll på vem som ska göra vad.

MSB har de senaste dagarna på olika sätt försökt informera de företag och myndigheter som kan tänkas drabbas att belastningsattackerna.

– När det kommer hot tar vi det på allvar och försöker göra en bedömning av vilka som blir måltavlor och vilken kraft som ligger bakom, säger Anders Hansson.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet