Nyanlända föreslås få skolplikt

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna invandrare som saknar grundskoleutbildning och försörjs av det offentliga bör ha skolplikt, och få utbildning.

”Det är en av flera åtgärder som krävs för att ge nyanlända en chans att få jobb i tjänstesektor”. Det skriver företrädare för tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega, på Svenska Dagbladets debattsida.

Kortutbildades sysselsättning har sjunkit

”Totalt finns 227.000 kortutbildade arbetslösa utlandsfödda som regeringen saknar integrationsstrategi för”, skriver Li Jansson, arbetsmarknadsekonom, Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert och Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.

En ny rapport från Almega visar att hälften av de nyanlända invandrarna har högst grundskoleutbildning. De kortutbildades sysselsättning sjönk till 35 procent under finanskrisen och har inte återhämtat sig, enligt författarna.

Lik de inrikesföddas

För att göra personer med kortutbildning anställningsbara i tjänstesektorn och för att minska utbildningsklyftorna föreslår Almegas företrädare en skolplikt likt den inrikesfödda har för grundskolan.

”För att underlätta kravställande bör en motsvarande skolplikt införas för vuxna invandrare som saknar grundskolebehörighet och försörjs av det offentliga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.