Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska du göra med trädgårdsavfallet i stället och hur blir det egentligen med majbrasorna? Hör Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket i videon. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, TT

Nytt EU-direktiv: Du bör inte elda upp ditt trädgårdsavfall

Uppdaterad
Publicerad

Om du är en av de som brukar bränna allt avfall efter vårstädningen av trädgården kan du behöva tänka om. Enligt EU-direktiv ska avfallet nu komposteras eller lämnas till en avfallsstation.

– Är det trädgårdsavfall får du inte elda upp det, säger Milla Sundström på Naturvårdsverket.

Bioavfall ska sorteras och återvinnas eller komposteras separat enligt EU:s avfallsdirektiv – något som påverkar både mat- och trädgårdsavfall.

Sverige har infört direktivet från och med 1 januari i år. Direktivet från EU handlar om återvinning men då det införts i den svenska avfallsförordningen har det påverkat möjligheten att elda.

Att man inte får elda upp avfallet blir en indirekt effekt, menar Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket.

Då går det bra att elda

Enligt Milla Sundström är det syftet med elden som påverkar om du får bränna det du samlat in från trädgården.

– Om du exempelvis har tagit ner ett träd i syfte att skaffa ved går det bra att använda det. Men om det är något du vill bli av med så ska det återvinnas, säger hon.

Det kan även finnas fall då det utfärdas undantag, men det är upp till kommunen att besluta om.

Ett undantag kan föreligga om du bor på en plats där det är väldigt långt eller svårt att ta sig till en avfallsstation. I det fallet ska du kontakta kommunen och höra om de kan utfärda ett undantag.

Om du trots förbud väljer att elda är det upp till din kommun att avgöra huruvida du blir bestraffad.

Inte nytt att inte få elda

Kommunen eller länsstyrelsen har även tidigare kunnat begränsa när och hur invånarna får elda, exempelvis genom eldningsförbud under torra perioder.

– Det har inte varit fritt fram att elda var som helt och hur som helst, säger Milla Sundström och fortsätter:

– Man ska alltid ta kontakt med sin kommun och höra vad som gäller.

Klimatministern: Tydligare regler efter våren

Förbudet mot eldning av trädgårdsavfall har skapat stor debatt i Sverige och kommuner har tolkat reglerna olika. Reglerna ska därför förtydligas, säger klimatministern Romina Pourmokhtari till P4 Väst.

Förtydligandet kommer om ungefär två månader. Tills dess påminner klimatministern att kommuner kan tillämpa undantag mot förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.