Socialminister Lena Hallengren försäkrade i rRiksdagen idag att det är högt prioriterat att ändra lagen så att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nytt lagförslag: Andning och sondmatning ska ge rätt till LSS

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag som ger rätt till personlig assistans för andning och sondmatning ska snart vara på plats, det lovade socialministern i riksdagen på fredagen.

– Vi har för avsikt att gå före med den, sade Lena Hallengren (S).

Det var i en interpellationsdebatt som initierats av Kristdemokraterna som Lena Hallengren (S) fick frågor om vad regeringen har gjort i frågan sedan riksdagen gav dem i uppdrag att ändra LSS-lagen för att ge fler rätt till om assistans.

– Det har idag gått 42 dagar sedan riksdagen gav regeringen i uppdrag att säkerställa det självklara, att andning och sondmatning ska vara grundläggande behov, sa KD:s talesperson i funktionshindersfrågor, riksdagsledamoten Pia Steensland.

Lena Hallengren svarade att det bara är två veckor sedan Sverige fick en ny regering. Men samtidigt försäkrade hon att det är högt prioriterat att ändra lagen så att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov.

Det är alltså enbart den delen av LSS-lagen som ska ändras och det redan innan det är klart hur LSS i övrigt ska utformas.

– Den samlade LSS-utredningen har lämnat sina förslag och det är komplext. Men andning och sondmatning är en särskilt utpekad fråga och vi har för avsikt att gå före med den, sa Lena Hallengren (S).

Efter SVT:s granskande

Det var efter SVT:s granskande dokumentär Striden om assistansen om tvååriga Matilda, och de personer med funktionsnedsättning som förlorat rätten till personlig assistans från Försäkringskassan just på grund av att andning och sondmatning inte längre räknas som grundläggande behov som det blev det en stor debatt i valrörelsen. I den debatten, veckan före valet, svängde regeringen i frågan.

”Om det är så att lagen behöver ändras då får vi göra det”, sade statsminister Stefan Löfven (S) då.

– I Januariavtalet mellan S, MP, C och L finns det en punkt om assistansen med ett löfte om lagändring. Men Kristdemokraterna som står utanför det avtalet vill att LSS-lagen ska ändras genom en parlamentarisk överenskommelse, sade Pia Steensland (KD) i riksdagen på fredagen.

– Vi önskar verkligen att vi kan samtal med samtliga partier i riksdagen.

Men socialminister Lena Hallengren (S) menar att det är Januariavtalet som gäller.

– Det som vi är överens om, ska vi först tala om, med de fyra partier som nu tagit ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.