Matilda andas genom ett rör, en så kallad track. Hennes familjs öde har blivit en het fråga i valrörelsen Foto: Marta Grill, SVT

Politiska utspel efter SVT:s assistans-granskning

Publicerad

Tvååriga Matilda som andas genom ett rör och som kräver konstant övervakning för att inte dö. Blott nio månader gamla Selma, som ständigt riskerar att kvävas av saliv.
SVT:s granskning av hur funktionshindrade drabbas när rätten till assistans stramas åt, har blivit högoktanigt bränsle i valrörelsen.

De politiska utspelen duggar tätt efter granskningen av LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I dag reagerar bland andra Centerpartiets Annie Lööf och lovar förändring:

– Det skär i hjärtat när jag ser hur barn och ungdomar berövas den statliga assistans som gjort att man kunnat bo hemma med sina föräldrar. Nu tvingas de in på särskilda boenden, barnhem. Det är inte värdigt ett land som Sverige, säger hon

Stöd till ”svikna” kommuner

Förutom att ändra i LSS-lagen så att hjälp med andning och sondmatning klassas som grundläggande behov, en åtgärd som Centern vill satsa 700 miljoner kronor årligen på, vill partiet dessutom kompensera de kommuner som tvingats betala för den assistans som Försäkringskassan dragit in.

– Det handlar om 750 miljoner kronor under ett och ett halvt år till de kommuner som får bära en oerhört tung börda när staten sviker. Samhället måste ha råd att hjälpa de allra mest utsatta, säger Annie Lööf (C)

Hjälpen tillbaka

Även Miljöpartiet kommer i dag med ett utspel LSS. Partiet avsätter en miljard kronor om året i sin budget för att de som nekats assistans sedan bedömningarna skärptes ska få hjälp.

– Det här är ovärdigt och fruktansvärt för de människor som hamnat i den här situationen. Lagen måste bli starkare och tydlig igen så att den som behöver assistans kan vara trygg med att få det, säger Gustav Fridolin (MP).

Bland annat vill partiet att sondmatning och andningshjälp klassas som grundläggande behov som garanterar assistans.

Det är ni som haft regeringsmakten – hur har det kunnat bli så illa?

– Rättstillämpningen har urholkat LSS-lagstiftningen och varken den förra regeringen eller vi har klarat att hålla jämna steg. Nu vill Miljöpartiet stärka lagen, och då måste vi skjuta till pengar till systemet också.

Politisk omsvängning

Även Socialdemokraterna ger i dag beskedet att man vill ändra LSS så att andningshjälp och sondmatning blir grundläggande behov som garanterar assistans. Trots att man tidigare velat invänta en utredning.

Flera av de andra riksdagspartier har tidigare sagt sig vilja göra något åt bristerna inom LSS. SVT har kontaktat samtliga, men inget av dem har några nya satsningar att berätta om. Åtminstone inte i dag.

Se SVT:s nyhetsdokumentär  ”Striden om assistansen” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar LSS

Mer i ämnet