Foto: TT

Flera partier har svängt om personliga assistansen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga riksdagspartier utom Socialdemokraterna vill nu att staten ska ha huvudansvaret för personlig assistans. Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har svängt i frågan, visar SVT Nyheters enkätundersökning.

SVT Nyheter har under en längre tid granskat Försäkringskassans hårdare bedömning av vem som får rätt till personlig assistans. Åtstramningarna har lett till att barn som sondmatas eller måste övervakas när de inte andas längre får den hjälp de behöver.

I dag delar staten och kommunerna på ansvaret för assistansen. En kartläggning som SVT Nyheter har gjort visar att kommunerna tycker att det är svårt att hjälpa alla, vilket har lett till att fler kommuner hänvisar personer med funktionshinder, även barn, till att flytta in på boenden i stället för att bo kvar hemma.

”Staten det mer naturliga alternativet”

SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier vem som ska ha huvudansvaret för personlig assistans – staten eller kommunerna?

Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha ett statligt huvudmannaskap. Sverigedemokraterna lutar också åt ett statligt ansvar. När sajten Assistanskoll frågade partierna samma sak tidigare i år svarade Moderaterna att man vill invänta den utredning som regeringen beställt innan man tar ställning, men nu har partiet svängt i frågan.

” Det finns en hel del som pekar mot att staten är det mer naturliga alternativet,” skriver Moderaterna till SVT Nyheter.

Också Centerpartiet, som tidigare sagt sig vilja ”utreda hur staten kan ta över ansvaret” svarar nu att partiet vill se ett statligt huvudmannaskap.

”Det finns problem förknippade med det delade huvudmannaskapet. Inte minst det faktum att valfriheten är stor för den som har statlig assistans, men nästan obefintlig för den som får assistans från kommunen”.

”Uppenbart att det finns svårigheter”

Miljöpartiet har tidigare inte tagit ställning till frågan men svarar i SVT Nyheters enkät att partiet nu lutar åt ett statligt huvudmannaskap.

”Det är uppenbart att det finns svårigheter med det delade huvudmannaskap som finns i dag”, skriver partiet.

Det innebär att Socialdemokraterna nu är det enda partiet som anser att ansvaret för personlig assistans ska vara fortsatt delat.

”Vi ser framför oss att det också i framtiden kommer behöva finnas både ett kommunalt och ett statligt ansvar. Det som är viktigast för oss är att det blir tydligare, mer lika över landet och fungerar bättre än idag.”

LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kom till 1994 för att människor med funktionshinder, bland annat med hjälp av personlig assistans, skulle kunna flytta från institutioner och ut i samhället. Men de senaste åren har Försäkringskassan tolkat vägledande domar så att allt färre har fått rätt till assistans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.