Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S). Foto: TT

Socialdemokraterna ger nya besked i assistansfrågan

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av hur funktionshindrade drabbas när rätten till assistans stramas åt har fått flera poliker att reagera.
Nu lämnar barn- och äldreminister Lena Hallengren beskedet att Socialdemokraterna vill utöka rätten till stöd och ändra i LSS – oavsett vad det kostar.

– Rätten till stöd kommer först. Vårt besked är att vi har råd att ge stöd till barn i behov. Det kan kosta 700 miljoner, 1,5 miljard eller mer – vi är beredda att ta kostnaden, säger Lena Hallengren (S) till SVT Nyheter.

I SVT-dokumentären ”Striden om assistansen” skildras bland Matilda och hennes familjs kamp för att få assistans. Tvååriga Matilda andas genom ett rör, och för att hon inte ska kvävas krävs övervakning dygnet runt.

I dokumentären kan minister Lena Hallengren (S) inte ge besked om varför andningshjälp inte kan skrivas in i lagen som ett grundläggande behov utan att man först behöver invänta en utredning. Nu går Socialdemokraterna till val på att göra just den lagändringen.

– Den intervjun gjordes tidigt. Jag har haft det här uppdraget i ett halvår och för mig har det blivit allt tydligare i vilka delar lagen måste ändras. Och det handlar om grundläggande behov som andningshjälp och sondmatning.

Flera partier har de senaste dagarna kommit med förslag om hur de vill stärka rätten till assistans. Hallengren öppnar nu för en uppgörelse efter valet.

– Vi utesluter inte ett större statligt ansvar för assistansen med andra partier och samtal har redan påbörjats. Vi vill ändra lagen och det måste gå snabbt.

Se SVT:s nyhetsdokumentär  ”Striden om assistansen” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer