Foto: Arkivbild: Janerik Henriksson, TT/SVT

SVT:s reporter: Det betyder LSS-utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades den hett omdebatterade LSS-utredningen. Men vad innebär den? SVT Nyheters reporter Marja Grill, som under flera år bevakat frågan om LSS och personlig assistans, svarar.

Vad är det mest uppseendeväckande i utredningen?

– En stor fråga är att kommunerna tar över ansvaret när det gäller barn under 16 år och personer med psykisk funktionsnedsättning. Istället för personlig assistans ska de få kommunala insatser. 

SVT granskar LSS-lagen

Men vad blir det för skillnad?

– Utredaren menar att det här blir bättre, bland annat eftersom fler personer runt personer med funktionsnedsättning kan få stödet. Men man ska komma ihåg att personlig assistans var en frihetsreform för många. Den innebar i princip att man fick en påse pengar och sedan kunde styra själv över vad man ville använda sina timmar till. Många är nu oroliga för att kommunen kommer styra mer och att man därmed kommer få mindre makt över sitt liv, säger Marja Grill och fortsätter:

– Sedan fungerar ju olika kommuner olika, så risken är ju att det blir skillnader beroende på var man bor.

Vad blir skillnaden för dem som fortfarande får personlig assistans?

– Den som har rätt till personlig assistans ska få 15 timmar per vecka för till exempel träning och fritidsaktiviteter och för att handla. Vill man ha mer så kan man ansöka om det, så någon kommer då att bedöma om man ska få gå på basket eller till simhallen till exempel. Man flyttar det från en rättighet till något som man måste ansöka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet