Foto: TT/ARKIV/SVT

Barn har fått vänta två år på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun krävs på en miljon kronor efter att ett barn med funktionsnedsättning har behövt vänta i 22 månader på LSS-boende.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, yrkar att Kungsbacka kommun ska betala 225 000 kronor i månaden efter att kommunen inte ordnat ett LSS-boende för ett barn med funktionsnedsättning. Enligt IVO ska avgiften utgå från och med juni 2017, fram till dess att ett boende ordnats. Avgiften kan bli max en miljon kronor.

Kan få vänta till år 2021 på boende

SVT granskar LSS-lagen

I en utredning har det framkommit att barnet är beviljad ett bostad med särskild service för barn och ungdom redan i december 2016 och att det ännu ej är verkställt. Det på grund av att kommunen bara har ett barnboende som inte har den inriktning som barnet behöver. Ett nytt boende planeras vara klart år 2021.

IVO skriver vidare i sitt yttrande att en kommun är skyldig att tillgodose aktuella behov hos de personer som omfattas av LSS och att det inte är skäligt att barnet ska behövt vänta i 22 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet