Obefogad oro för blixtnedslag i Sverige

Publicerad

Under lördagen skadades flera människor allvarligt av blixtnedslag i Tyskland och Frankrike. Åskvädren drar in mot Sverige på måndag men här behöver vi inte vara oroliga eftersom luften inte är lika varm och fuktig här, enligt SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

I centrala Europa mullrar åskan just nu för fullt och har resulterat i två tragiska olyckor där många barn skadats i blixtnedslag både i Tyskland och Frankrike.  Den varma luften rör sig mot Sverige och väntas komma in på måndagen vilket kan resultera i åskväder även här, uppger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Redan i dag lördag har åskan legat över Östersjön och Gotland och över natten kan den nå Smålandskusten och även en bit in i Götaland.

– Men luften blir inte lika fuktig här som i Centraleuropa så det kommer inte att handla om samma tokkraftiga åska, säger Åsa Rasmussen.

Många är rädda för åska, men att människor blir träffade av blixten är oerhört ovanligt, enligt Rasmussen.

– Är man rädd för åska så kan det kännas hemskt obehagligt, trots att man kanske är rädd i onödan. Logiken och känslan hänger inte alltid ihop, säger Åsa Rasmussen.

Undvik höga och öppna platser

Vill man vara försiktig ändå nu när åskans stora årstid sommaren är på intåg ger Åsa Rasmussen några tips.

– Man kan undvika att stå högt uppe på tak och berg eller öppna platser. Blixten slår ned i saker som sticker upp, och om det är flera saker som står upp minskar risken för att bli träffad. Att sitta i en bil är också tryggt.

Man kan också hålla sig inomhus och hålla koll på SMHI:s sajt för att se deras radar över åskoväder. På SVT:s vädersajt kan du läsa mer om hur åska uppstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.