Hanna Carlström låter tvååriga dottern Alicia sitta på pottan en stund. Om det kommer något är en annan sak. Foto: Fredrik Persson/TT

Nya rådet: Potträna barn innan de kan gå

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga barn som använder blöjor långt upp i åldrarna löper ökad risk att drabbas av urinvägsinfektioner. Därför kommer barnavårdscentralerna enligt nya riktlinjer att börja ge information om potträning redan vid tiomånaderskontrollen, skriver Dagens Nyheter.

För att försöka minska riskerna ska föräldrar nu få information om blöjavvänjning senast vid tiomånaderskontrollen, skriver DN. I de nya rekommendationer till barnavårdscentralerna står också att potträningen kan börja ”gärna innan barnet har börjat gå”.

– Det är viktigt att barnhälso­vården ger råd som överensstämmer med beprövad erfarenhet, snarare än att gå på tyckande. Att bli av med blöjan är en milstolpe i barnens utveckling. Det är fantastiskt när barnet upptäcker den egna förmågan till kontroll, säger Helena Bergqvist, psykolog vid ­Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, som skrivit riktlinjerna, till DN.

Babypottning växande trend

För 60 år sedan var majoriteten av barnen blöjfria vid ett och ett halvt års ålder – i dag är det vanligt att barn blir blöjfria först när de är tre-fyra år gamla.

Att potträna bebisar, så kallad babypottning, är en växande trend bland svenska föräldrar. Metoden, som även kallas EC (elimination communication),  innebär att svara på bebisens signaler och rutiner för kiss och bajs och då erbjuda till exempel en potta.

I de nya råden från BVC står det entligt DN att potträningen ska ske i en ”positiv och tillåtande atmosfär” och att föräldrarna själva bör sätta en startpunkt eftersom det är ”mycket viktigt att man är välmotiverad”.

Undvika infektion

I råden skriver BVC att man kan vara extra uppmärksam när barnet vaknat efter sovstund och efter måltider, och låta det lilla barnet sitta på en potta vid minsta tecken på att hen är kiss- eller bajsnödig.

Bakom de nya råden ligger ett mål i att få ned infektioner hos små barn. Urinvägsinfektion är relativt vanligt hos små barn, och riskerar att krypa upp och utvecklas till njurbäckeninflammation, som kan vara allvarligt och ger hög feber. Studier visar att barn lättare tömmer blåsan ordentligt om de kissar på potta eller toalett än i blöjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.