Foto: TT

Ökad utsatthet med invandrarbakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Andra generationens invandrare löper 40 procents större risk att utsättas för brott än de med svenskfödda föräldrar – och skillnaden har uppstått under bara de senaste fem åren, uppger Sveriges Radio.

Utsattheten för misshandel ligger på 3,6 procent bland personer med båda föräldrarna utrikes födda. För personer med båda föräldrarna inrikes födda är siffran 2,3 procent. Risken att drabbas av personrån är dessutom mer än dubbelt så hög bland andra generationens invandrare jämfört med de med svenska föräldrar.

– Tittar man på trygghetsundersökningen så visar den att personer som har båda föräldrarna av utländsk härkomst är typiskt sett mer drabbade än andra, säger forskaren Lars Korsell till Sveriges Radio.

Skillnaderna ser liknande ut när det gäller hot, trakasserier och bedrägeri.

– Man kan ju tala om ett dubbelt klassperspektiv på brottsligheten som gör att det är väldigt angeläget att göra någonting åt den. Dels så kommer ju många gärningspersoner från utsatta grupper och de här områdena som vi talar om. Men det är också utsatta grupper som drabbas av brottsligheten, säger Lars Korsell till SR.

Fakta/Brå:s statistik

  • Var nionde person utsattes under 2012 för misshandel, rån, sexualbrott, hot eller trakasserier.
  • Utsattheten för brott är högre bland de vars båda föräldrar är utrikes födda.
  • Siffrorna kommer från den årliga trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, som varje år frågar cirka 12.000 personer om de utsatts för brott.
  • 2009 svarade lika många i de båda grupperna att de utsatts för brott, men sedan dess har kurvorna gått åt olika håll.
  • Mer information på bra.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.