Foto: TT

Omorganisationen kritiseras hårt av poliser

Uppdaterad
Publicerad

Noll procent av de poliser som har blivit tillfrågade tycker att omorganisationen har effektiviserat polisen, uppger TV4 Nyheterna. Kritiken mot omorganisationen fortsätter. – Beslutsfattarna saknar verklighetsförankring. De tätar på ett ställe, då läcker det på ett annat, säger Magnus Lagerwall, polisinspektör i Göteborg City.

Magnus Lagerwall är inte nöjd med omorganisationen eftersom han inte tycker att det har blivit någon skillnad. Han vill se fler poliser ute på fältet, snarare än att det sker förändringar på chefsnivåer.

– Man saknar mer folk på utsidan. Redan innan omorganisationen befann vi oss i ett mycket ansträngt läge med alldeles för lite personal i förhållande till samhällsläget i övrigt. Vi ska kunna jobba självgående, men man får täcka upp på många ställen för att det saknas folk. Det har vi redan märkt av.

Krisen inom polisen

Inte förvånad över resultatet

Magnus Lagerwall är inte den enda som är missnöjd. Anders Florin, polisinspektör och utredare i stor-Göteborg, tycker inte heller att undersökningsresultatet är häpnadsväckande.

– Jag är inte alls förvånad över det, jag har själv inte sett någon effektivisering, säger han.

Han håller med Magnus Lagerwall om att det går åt alldeles för mycket personal på chefsnivå istället för att satsa på poliser som arbetar ute på fältet.

– De fyller på i toppen istället för att börja underifrån. Det innebär färre och färre som jobbar ute. Utredare saknas på många ställen. Vi kanske är fler poliser än någonsin på papper, men i praktiken är vi färre än någonsin.

Enligt Anders Florin har den här typen av omorganisationer genomförts flera gånger under 1990-talet. Om det blev någon skillnad då, kan han i alla fall inte minnas den.

– Det blev säkert lite bättre inom vissa delar, men jag kan i alla fall inte peka på något särskilt som blev mer effektivt. De senaste gångerna har det dessutom känts som att man snarare slår sönder en fungerande polisverksamhet istället.

Anser att invånarna blir lurade

Polisinspektören Anders Karlssons bild är ungefär likadan. Han jämför denna satsning med en väldigt kritiserad satsning som polisen genomförde, och till slut skrotade, för några år sedan: Pust.

– Det skulle drivas igenom till varje pris, kosta vad det kosta ville, trots att alla sade att det var dåligt. Den här omorganisationen är ungefär samma sak, säger han.

Anders Karlsson menar att den är någon form av bluff och att medborgarna blir lurade till att tro att polisen kommer kunna få närmare kontakt med dem.

– Det ser jag inte hända. Vi måste backa hem omorganisationen och ta ett steg bakåt.

Tydliga resultat i slutet av 2016

Ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving medger att det går långsamt just när det gäller kontakten mellan poliser och medborgare och tycker att undersökningen är rättvis när det gäller just det. Däremot anser han att omorganisationen går framåt på andra fronter.

– Den andra delen, där syftet är att vi ska ha en nationell, stark, operativ ledning, där har vi kommit långt. Det har vi visat när vi hade ett terrorhot i Sverige, eller när vi har flyttat resurser för att kvickt kunna leva upp till regeringsbeslutet om gränskontroll i syd. I det första fallet tycker jag att undersökningen visar rätt, i det andra fallet är den inte tillräckligt nyanserad.

Han menar att förändringen kommer att ta tid och att resultatet inte går att se riktigt än.

– Vi är 30.000 anställda. Vi rullar ut förändringen region för region. Just nu är det Stockholm och Väst som har kommit längst, syd och nord står på tur. Men vi kommer att se tydliga resultat kanske först vid utgången av 2016, säger Mats Löfving.

Så gjordes undersökningen

Novus har utfört undersökningen på uppdrag av Polisförbundet. Frågorna om polisens omorganisation har ställts till ett slumpmässigt urval av förbundets medlemmar. Webbintervjuerna genomfördes mellan den 6 och den 16 november förra året och svarsfrekvensen var 42 procent.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet