Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, Moderaternas Anna Kinberg Batra och Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.

Oppositionen kritisk till nya regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Flera kritiska röster höjs inom oppositionen mot statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsombildning.

Avsaknaden av en integrationsminister och miljöpolitiken är frågor som kritiseras och moderatledaren Anna Kinberg Batra tror inte att regeringen kan stärka landet.

– Stefan Löfven presenterar nya namn och titlar, men ingen plan för hur Sverige ska bli starkare. Det skulle kräva fler enkla jobb, fler timmar i skolan och fler poliser. Och det saknar han ju reformer för säger Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra tycker att det är bra att Löfven nämner enkla jobb, men anser att regeringen saknar politik för att det ska bli fler sådanan.

Centerledaren Annie Lööf tvivlar på om den nya regeringen klarar av utmaningar som jobbskapande och utanförskap.

– En regeringsombildning kommer inte att räcka. Så länge som regeringen fortsätter bedriva en politik som slår mot företagen och jobben och som blundar för ett utanförskap för ett växande utanförskap tar de inte ansvar för Sverige.

Ingen integrationsminister

Ebba Busch Thor, (KD) hade velat se en integrationsminister.  

– Jag tror att Sverige hade behövt en integrationsminister med ansvar får hela kedjan av integrationen. Från ankomst till etablering till att överföra våra värderingar, säger partiledaren i en kommentar.

Mattias Karlsson (SD) anser att det är ovidkommande om regeringen tillsätter en integrationsminister eller som nu, lägger ut ansvaret för integration på tre olika poster.

– För min del så spelar det inte någon roll vilka personer de sätter dit. Resultatet kommer ändå att bli det samma, jag har ingen förhoppning eftersom politiken i grunden är dålig.

”Splittrar departementen”

Liberalernas partiledare Jan Björklund är inte imponerad av den nya regeringen som han anser behöva en ordentlig nystart.

– Nu fyllde man bara två vakanser, säger partiledaren som anser att man i och med regeringsombildningen ”slår sönder klimat, miljö- och energidepartementen i smådelar”

– Det var ju ett flaggskepp för den här regeringen när den tillträdde, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.