Lincoln Road i populära South beach. Foto: TT

Oroliga nekas fri avbokning av Miami-resor

Uppdaterad
Publicerad

Lokalt spridd zikasmitta har hittats i turistparadiset South beach i Miami, Florida, och amerikanska myndigheter utfärdar resevarningar. Men oroliga resenärer från Sverige som vill avboka sin Miamiresa kan inte räkna med att få pengarna tillbaka.

Tusentals svenskar reser varje år till Miami, som seglat upp som en konkurrent till Thailand när det gäller vinterresor. Det är i populära stadsdelen South beach där myndigheter nu konstaterat fem nya fall av den myggspridda smittan. Zika förknippas hittills mest med fosterskador hos gravida, men symptomen varierar från influensaliknande tillstånd till förlamning som i sällsynta fall kan leda till döden.

Men svenska resenärer som bokat en resa till Miami och avbokar den på grund av oro för zikasmittan kan inte räkna med att få pengarna tillbaka. SAS gör ett undantag för gravida, och då mot läkarintyg. Andra grupper får hittills kalla handen, och hänvisas till gällande avbokningsregler.

Zikavirus

– Som det ser ut just nu gäller det just gravida, och samma gäller för andra zikadrabbade områden, säger Karin Nyman som är kommunikationsdirektör på SAS.

Det är ett fåtal som avbokat hittills, påpekar hon.

”Vanliga avbokningsregler”

Inte heller hos konkurrenten Norwegian går det att boka av sin Miami-resa utan kostnad, och här inte ens för gravida.

– Nej. Det som gäller är att om man är gravid kan man få boka om till annan destination, säger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Charterarrangören Apollo avvaktar UD:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hittills gäller samma avbokningsregler som tidigare. Samma gäller Ving, som erbjuder reguljärflygpaket till området.

­ – I första hand så är detta en försäkringsfråga och gravida bör rådgöra med sin läkare i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vanliga av- och ombokningsregler gäller i dag, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

Det senaste året har Ving haft cirka 1.000 resenärer till destinationen.

”Följer branschpraxis”

Airtours som också erbjuder charterrsor till Miami beach har inte tagit ställning än, men uppger att man följer praxis i branschen.

– Vi ska träffas på måndag för att diskutera detta. Jag tror att vi kan tänka oss att gravida kan få avboka och få tillbaka pengarna, säger informationschef Stefan Chatzopoulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet