Oskuldskontroll jämförs med våldtäkt

Publicerad

Svenska vårdgivare genomför oskuldskontroller på unga kvinnor, mot kvinnornas vilja. Det visar en granskning från TV4:s Kalla fakta där redaktionen låtit utrusta skådespelare med dold kamera och sedan besökt tre olika vårdcentraler och specialistmottagningar.

Skådespelarna har efterfrågat en undersökning för att kunna intyga att en ung kvinna, som snart ska gifta sig, är oskuld. På samtliga mottagningar har läkarna gått med på detta, trots att den unga kvinnan protesterat.

RFSU jämför en sådan här oskuldskontroll med en våldtäkt.

– En kvinna som blir undersökt i sitt underliv mot sin vilja är ett övergrepp, punkt slut, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, till Kalla fakta.

”Det går inte att se”

Mödomshinnan är bara en myt, det finns ingen hinna. Och enligt modern vetenskap går det inte att se om en kvinna är oskuld eller inte.

– Nej, det går inte att se, inte på något sätt. Att ha sex för första gången med någon kan betyda massa saker men det förändrar inte utseendet på kroppen alls, säger Åsa Enervik.

Oskuldskontroller är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt FN, Amnesty och Human Right Watch. Och att Sverige inte har regler som uttryckligen förbjuder detta innebär att Sverige bryter mot internationella konventioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.