SMHI varnar för snödrev och hårda vindar.

Oväder i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder med snö har dragit in över Halland, Skåne, Blekinge och Småland. Bilister uppmanas att ta det försiktigt i trafiken.

– Det är rörigt och mycket snö på vägarna. Vi har haft flera avåkningar nu under morgonen, säger Karolin Johansson, Trafikreporter på Sveriges Radio i Malmö.

Ovädret har alltså ställt till ordentlig oreda på många platser i Skåne, Blekinge och Halland. Vid 08-tiden rapporterades det om störningar på flera platser i Skåne. På E6:an vid Helsingborg ska det vara halt i södergående riktning. På E22 vid Lund varnas det för snödrev och det ska vara mycket halt på vägen.

Vägen mellan Trelleborg och Höllviken har stängts av och avvåkningar rapporteras på flera platser. I Hörby, Eslöv och Höör i Skåne har skolbussarna ställts in.

Vid 9-tiden rapporteras att två lastbilar har kolliderat i norrgående riktning på E6 söder om Helsingborg. Vägen beräknas vara avstängd till 10:30, enligt Trafikverket.

Även i Blekinge rapporteras om störningar. En buss ska ha kört av vägen i Åryd öster om Karlshamn och på väg 28 i Rödeby fick en lastbil bärgas.

Trafik måste ledas om

I Halland är det också  problem i trafiken, framförallt på E6 i höjd med Varberg efter att en lastbil vält och en annan hamnat på tvären på grund av nattens hala väglag.

Enligt polisen har trafiken fått ledas om på småvägar. Vid sextiden på morgonen kunde E6 öppna för trafik i norrgående riktning. Däremot pågår fortfarande bärgningsarbete i södergående vid Varberg nord och där leds trafiken om på småvägar.

– Man kan nog vänta sig stök i morgontrafiken och det kommer nog vara så här ett bra tag, sa Johan Ljung, vakthavande befäl på polisen tidigare under torsdagsmorgonen.

Enligt Räddningstjänsten Väst så ska nattens snöfall och minusgraderna ha orsakat en mycket hal vägbana.

Lastbil välte

På natten välte en lastbil i södergående riktning i höjd med Varberg nord och lastbilen ska ha täckt båda körfälten. Den föraren ska ha fått föras till sjukhus med okända skador.

– Vid halv sex sa man att man fortfarande väntade på en tredje bärgare. Men det skulle dröja flera timmar sa man då, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman till SVT Nyheter Halland.

Bara en halvtimme efter den första olyckan var det dags för ännu en lastbil att hamna på tvären. Detta då släpet ska ha vikt sig över vägen och blockerat E6 i båda riktningarna mellan Morup och Tvååker. Den lastbilen ska ha varit bärgad vid klockan sex och strax därefter kunde trafiken öppna igen.

Flera olyckor

Natten till torsdag skedde flera olyckor med fordon som kör av vägen och problemen fortsätter under torsdagsmorgonen.

Strax efter sju fick räddningstjänsten larm om en singelolycka med en lastbil som kört i diket utanför Trelleborg. Enligt Trafikverket var det begränsad framkomlighet på väg 511 fram till klockan 08.15.

– Trafikverket har prioriterat de stora Europavägarna i snöröjningsarbetet. Men på sina håll kan det vara väldigt moddigt, så är du inte försiktig och tänker på hastigheten kan det gå illa, säger Mikael Nilsson, SVT Nyheter reporter på plats utanför Trelleborg.

På E6:an vid trafikplats Vasatorp utanför Helsingborg fick en buss haveri och stod stilla i vägbanan under morgonen.

På väg 9 Längs Skånes sydöstra kust har det under natten och morgonen varit problem med lössnö som ger ett mycket besvärligt väglag.

Vid Ravlunda kyrka fick en lastbil haveri och längre norrut på väg 19 vid Jägarehuset körde en lastbil fast i snön. Samma sak inträffade vid Vanneberga gård, där en lastbil körde fast.

Problem i Småland

Även i delar av Småland har det hala väglaget ställt till det under torsdagsmorgonen med avåkningar. Bland annat på väg 27 i höjd med Ingelstad i Kronobergs län. Där var en lastbil och en personbil inblandade i en olycka under morgonen och vägen var under en tid helt avstängd innan trafiken släpptes på och växelvis leddes förbi olycksplatsen.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten ska en person ha förts med ambulans till Centrallasarettet i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.