Överdoserade spice – tonåring sövdes ned

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar vårdades på sjukhus i Gävle efter att ha överdoserat drogen spice. En av pojkarna, 16 år gammal, sövdes ned.

Tonåringarna, 16 och 19 år gamla, togs om hand vid en skola i Gävle, skriver Gävle Dagblad. Båda tonåringarna fördes med ambulans till sjukhus, den yngsta pojken ligger nu nedsövd. 19-åringens tillstånd är ännu okänt. Händelsen rubriceras av polisen som narkotikabrott.

Polisen uppger för Aftonbladet att tonåringarna själva berättat att de tagit drogen spice. Blodprov kommer att få avgöra om det verkligen rör sig om spice.

– Vi får vänta på analysresultat och höra de här och försöka få fram var de får det ifrån, men sådant berättar de väldigt sällan, säger Sven-Erik Hammar till tidningen.

Sammansättning ändras

Spice är en syntetisk drog som är lätt att få tag på, billig men mycket farlig. Den kemiska sammansättningen ändras i snabbare takt än lagstiftarna hinner förbjuda den. Därför kan den säljas på internet.

Under hösten har flera fall rapporterats. För en månad sedan fördes två flickor i Hälsingland, 15 och 13 år gamla, till sjukhus efter att de rökt drogen.

– Vi har hört talas om att 13-åringar rökt spice förut, men att det ska gå så långt att de röker så mycket att det leder till en överdos, sade Karin Andersson, alkohol- och drogterapeut i Ljusdal, till SVT då.

I Sundsvall hittades fem personer medvetslösa, efter att de rökt spice, i början av september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.