Drogen Spice ”billig och lätt att få tag på”

Uppdaterad
Publicerad

Spice är en syntetisk drog som beskrivs som lätt att få tag på, billig och farlig.

Två flickor i Hälsingland, 15 och 13 år gamla, fördes till sjukhus efter att de rökt drogen Spice i helgen. Drogen ökar markant, framförallt bland ungdomar.

Spice är en syntetisk drog som är lätt att få tag på, billig men mycket farlig. Det fick två unga flickor erfara i helgen då de hamnade på sjukhus efter att ha rökt spice i Ljusdal.

Dalarna – Ungdrog

– Det är ju skrämmande vilken utveckling det har blivit. Vi har hört talas om att 13-åringar rökt spice förut, men att det ska gå så långt att de röker så mycket att det leder till en överdos, säger Karin Andersson, alkohol- och drogterapeut i Ljusdal.

Överdos leder ofta till medvetslöshet och kramper.

Karin Andersson får nu svara på många oroliga föräldrars frågor om droger och framförallt spice. Hon menar att attityden bland unga har ändrats. – Förr var man lite halvskraj för nya droger, men nu är man bara nyfiken. Sedan bryr man sig inte så mycket om vad det innehåller, säger Karin Andersson.

Den kemiska sammansättningen ändras i snabbare takt än lagstiftarna hinner förbjuda den. Därför kan den säljas över internet.

I våras fick polisen i Ljusdal in många tips om bland annat spice, som också ledde till att flera personer lagfördes. Men sedan i juni finns inga narkotikaspanare i Ljusdal eftersom polisen tvingats prioritera om.

Förhoppningen är att man inom en snar framtid ska kunna tillsätta två poliser med inriktning mot drogspaning, men när är oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ungdrog

Mer i ämnet