Överläkare Karin Pettersson anser att Folkhälsomyndigheten måste ta tydlig ställning i zikafrågan. Foto: SVT

Överläkare: Risk för felaktiga råd om zikaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten bör ta sitt ansvar och avråda gravida kvinnor från att resa till områden med zikautbrott, menar överläkare Karin Pettersson. ”Risken är att vi ger felaktiga råd”, säger hon om sjukvården.

Sverige är det enda land i Norden som inte ger centrala rekommendationer till gravida kvinnor om resor till zikadrabbade områden. I stället läggs ansvaret på de enskilda landstingen.  

Karin Pettersson, medicinsk redaktör vid Infpreg som är en sammanslutning av experter inom infektion och graviditet, är kritisk till Folkhälsomyndighetens ovilja att ta tydlig ställning i frågan. Hon får varje vecka fyra till sex samtal från oroliga kolleger, barnmorskor och patienter som frågar hur de ska göra.

– Vi har en situation där vi har haft mycket oro hos gravida kvinnor som har kommit hem från de här länderna. Många vårdgivare, barnmorskor och läkare har kontaktat oss och frågat ”hur gör vi”. Ska vi provta, ska vi göra ultraljud, säger hon till SVT Nyheter.

Vill ha tydliga råd

Hon anser att sambandet mellan zikaviruset och fosterskador nu är så pass starkt att myndigheterna måste vara tydlig med sina råd till kvinnor som är eller planerar att bli gravida. De bör avrådas från att resa till områden med zikautbrott.

– Jag efterlyser att våra myndigheter vågar komma med rekommendationer när det gäller resor. Här lämnas det över till professionen. Det är mycket begärt att en gravid kvinna som vill ha råd hänvisas till sin mödravårdscentral där det sitter en barnmorska som är enormt kunnig inom graviditet och förlossning, men som inte kan förväntas vara uppdaterad på zikavirus, säger Karin Pettersson som även är överläkare och chef för förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Finns risker

Enligt Karin Pettersson finns det risk för att sjukvården ger felaktiga råd. Barnmorskorna är redan hårt pressade av sin övriga arbetssituation.

– Vi lever i en vardag där det är hårt tryck. Vi kan inte förvänta oss att varje barnmorska sitter på ledig tid och läser på det uppdaterade kunskapsläget om zikaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.