Översvämningar i Getinge i Halland förra sommaren. Foto: TT

Översvämningar kostade rekordmycket

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommarens översvämningar bidrog till att göra 2014 till ett dyrt år för försäkringsbolagen. Över 24.000 skador kostade över en miljard. Det är sex gånger mer än åren innan. Med klimatförändringarna tros kostnaderna öka.

Halland och Västsverige drabbades av flera dagars skyfall i slutet av augusti förra sommaren. Även Malmö drabbades en vecka senare av kraftiga regn. Förra året anmäldes rekordmånga översvämningsskador till försäkringsbolagen, hela 24.000. Siffror som just gäller naturrelaterade översvämningar har bara sammanställts under fyra år så hur extremt fjolåret var är svårt att säga, men skadorna är betydligt fler än åren innan.

”Förväntar oss mer framöver”

2013 anmäldes 3.500 översvämningar till en kostnad av 180 miljoner. 2012 kostade 3.600 skador 174 miljoner medan 2011 var något värre med 6.800 översvämningar för 312 miljoner. Översvämningarna förra året kostade mycket mer, 1.046 miljoner.

Klimatanpassning i Sverige

– Ja, det vär väldigt mycket mer. Det är någonting vi förväntar oss se allt mer framöver, säger Staffan Moberg, klimatansvarig på branschförbundet Svensk Försäkring.

Kan neka utsatta hus

Klimatförändringarna tros ge mer regn och fler skyfall. Utsatta hus med återkommande översvämningar kommer i framtiden inte att kunna försäkras varnar nu branschen. Hittills har inga kunder nekats försäkring mot översvämning i Sverige, men det har redan skett i både Danmark och Storbritannien enligt Staffan Moberg, och det kan komma även här.

– Ja, det finns ju en försäkringsmässig princip att det ska vara ”en plötslig och oförutsedd händelse”. Men blir det så att en fastighet eller ett område översvämmas varje år mer eller mindre, då lever man inte upp till den principen. Då kan vi inte fortsätta att försäkra det huset. Man kan inte bära den kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatanpassning i Sverige

Mer i ämnet