Farhågan grundas bland annat på antagandet att en del flyktingar skulle tappa eller göra sig av med sina id-handlingar. Foto: TT

Överväger registrera broresenärer

Uppdaterad
Publicerad

Danska DSB överväger att börja skanna in alla Sverigeresenärers id-handlingar, rapporterar Sydsvenskan. Detta för att kunna bevisa för svenska myndigheter att en kontroll genomförts även om resenären skulle sakna id-handling vid ankomsten till Sverige.

Från och med den 4 januari måste tågbolagen som trafikerar Öresundsbron genomföra id-kontroller på samtliga passagerare som reser in i Sverige. Annars hotar böter på 50 000 kronor – för varje enskild person som inte kontrollerats.

Överväger att skanna

Det har fått danska DSB att överväga att börja skanna in alla Sverigeresenärers id-handlingar, rapporterar Sydsvenskan. Detta för att kunna bevisa för svenska myndigheter att en kontroll genomförts även om resenären skulle sakna id-handling vid ankomsten till Sverige.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Farhågan grundas bland annat på antagandet att en del flyktingar skulle tappa eller göra sig av med sina id-handlingar.

Inte klart med tågbolag

Det är ännu inte helt klarlagt vilka tågbolag som blir ansvariga för att genomföra kontrollerna. Det så kallade transportörsansvaret kommer även att gälla på bussar och färjor till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet