Rättegången mot Kent Ekeroth (SD) inleddes idag. Riksdagsmannen står åtalad för ringa misshandel. Foto: TT

Partiledningen har tagit sin hand ifrån Ekeroth

Publicerad
Analys ·

Kent Ekeroth är redan körd som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Även om han frias i den pågående rättegången lär han inte sitta kvar i riksdagen efter nästa val.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Kent Ekeroth är en av Sverigedemokraternas mest kontroversiella politiker. Han har varit inblandad i flera uppmärksammade incidenter, bland annat järnrörsskandalen. Rättegången mot honom nu är alltså bara en händelse i raden där hans agerande skadar partiet.

Och den kommer dessutom vid en mycket känslig tidpunkt för partiet.

När det gäller den ringa misshandel som rättegången handlar om är sakförhållandena sådana att inget parti skulle acceptera detta.

LÄS MER: Ekeroths framtid på spel

Partiledningen har tappat tålamodet

Det är helt enkelt inte lämpligt att en riksdagsledamot, oavsett parti, drar runt på stan sent på nätterna mitt i veckan och alkoholpåverkad inlåter sig i bråk i krogköer. Det är inte att hantera sitt förtroendeuppdrag på det sätt som väljarna förväntar sig. Som bekant är det inte heller första gången Ekeroth hamnar i den här typen av bråk.

Partiledningen har nu uppenbart tappat tålamodet med honom. En viktig förklaring är att Kent Ekeroth blivit en belastning för partiet.

LÄS MER: Kent Ekeroth inför rätta: ”Handlade i nödvärn”

Finns ingen plats för Ekeroth

Det fanns en tid när Ekeroth var viktig för sitt parti. När partiet var litet och behövde växa genom hätska främlingsfientliga uttalanden. Men den tiden är förbi.

Sverigedemokraterna är nu Sveriges näst största parti och för att kunna växa ytterligare behöver partiet erövra nya bredare väljargrupper. Därför talar också partiledningen om sjukvårdssatsningar och behovet av att locka utrikesfödda väljare. I det sammanhanget har Ekeroth knappast något att tillföra. De väljargrupper där SD nu försöker bryta in kan snarare skrämmas bort av den hårdföra retorik som så ofta hörts från Kent Ekeroth.

Dessutom vill Sverigedemokraterna bli ett respektabelt parti i riksdagen – ett parti andra kan samarbeta med. Då finns heller inte plats för företrädare som Ekeroth.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna menar att det är en försvårande omständighet vid eventuella kontakter med SD. Därför har partiledningen nu tagit sin hand ifrån Kent Ekeroth.

LÄS MER: Åkesson uppmanar Ekeroth att lämna partiet

Priset blir för högt

Fälls han för ringa misshandel får han lämna partiet, säger företrädare för partiledningen. Min misstanke är dock att även om han skulle frias i den rättegång som nu inleds mot honom lär han inte finnas på SD:s riksdagslista inför valet 2018.

Priset för partiet skulle riskera att bli alldeles för högt.

LÄS MER: Kent Ekeroths tidigare skandaler

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.