Foto: TT

Pensionärer ska få råd att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av lägenheterna i flersbostadshus passar inte för dem som inte kan gå i trappor.

Nu föreslår en statlig utredning flera åtgärder som ska förbättra bostäderna för de äldre i befolkningen.

Seniorer bor ofta i lägenheter som andra vill ha, samtidigt som husen är dåligt anpassade för äldre. Varannan ålderpensionär saknar hiss till lägenheten och de som har hiss har oftast trappsteg i entrén.

Nu lägger regeringens utredare fram en rad förslag för att förbättra bostadsmarknaden. Flera av dem går ut på att få äldre att flytta, som rutavdrag på flytthjälp för 75-plussare och höjt hyrestak i bostadstillägget till 7 300 kronor i månaden för pensionärer med låga inkomster.

Pengar till mindre anpassningar

– Det påverkar ju äldres möjligheter att kunna fråga efter en bättre anpassad bostad, när man ser att ekonomin tillåter det, säger utredaren Ewa Samuelsson till SVT.

För de som inte kan eller vill flytta ska fastighetsägare bli skyldiga att göra mindre anpassningar och det ska ges ett statligt bidrag för installation av hissar i flerbostadshus.

Utredningen ska överlämnas till regeringen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.