Foto: TT

Peter Althin hoppar av KD

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Peter Althin väljer att lämna Kristdemokraterna efter 20 år i partiet. – Jag känner mig sviken av partiet, skriver han på SVD:s Brännpunkt.

Peter Althin har tidigare uttryckt missnöje med valet av Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare och menat att partiet gått mot en mer högerinriktad och konservativ linje han själv inte känner sig hemma i. Han lämnar därför partiet efter 20 år. Under tio år satt han i Kristdemokraternas partistyrelse och var riksdagsman från 2002 till 2007.

Althin vill inte uttala sig för SVT och skriver i ett sms till SVT:s reporter Elisabeth Marmorstein att ”jag har ingen möjlighet att medverka i SVT och önskar heller inte det, i varje fall inte för närvarande” men han skriver på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt att ”Kristdemokraterna är inte längre mitt parti”.

Som orsak nämner han bland annat att den nya kristdemokratiska rättspolitiken som Busch Thor vill forma, där man yrkar på hårdare straff i stället för att satsa på brottsförebyggande åtgärder. Althin hävdar att KD gått från att ha velat att livstidsstraffet skulle tas bort till att nu ansluta sig till de partier som vill att allt fler döms till livstids fängelse.

Kritisk till åsikter om abort

Althin nämner också Ebba Busch Thors åsikter kring att vårdpersonal ska kunna neka att utföra aborter, något han är starkt kritisk till.

”Den nya partiledaren förespråkar en flummig abortpolitik i form av ”samvetsfrid” som riskerar att försvåra kvinnors lagliga rätt till abort”, skriver han.

Friar till SD

Peter Althin skräder inte orden i sin kritik mot den nya partiledaren och menar att KD friar till Sverigedemokraternas anhängare genom att föra en ”högerpopulistisk politik” för att fiska röster.

”Jag är fullständigt övertygad om att med den här kursen kommer skeppet att gå på grund”.

Peter Althin är advokat och debattör och har haft flera uppmärksammade klienter i stora brottsmål, bland andra Tony Olsson, pastorn Helge Fossmo, Peter Sunde och Mijailo Mijailovic. Han har också varit ordförande i Republikanska föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.