Foto: SVT

Peters vän dog av en heroinöverdos

Publicerad

Peter var med när en kompis avled av en heroinöverdos. Hade han haft tillgång till naloxon hade hans vän förmodligen överlevt.

Det har gått fem år nu sen den dagen då Peters vän dog. Peter heter egentligen något annat, men vill vara anonym med hänsyn till barn och barnbarn.

Den dagen var det fint väder. Det var sommar och Peter och några vänner begav sig till Djurgården i Stockholm för att dricka öl och ta heroin. Plötsligt märker de att en av dem har tagit för mycket och får svårt att andas.

– Han blev bara blåare och blåare i ansiktet. Så det var bara att blåsa och göra hjärtmassage, blåsa och göra hjärtmassage, säger Peter.

Först hoppades de få liv i vännen på egen hand, eftersom de inte ville förstöra hans rus. Men när de insåg allvaret sprang de för att larma efter en ambulans.

– Många gånger kan man blåsa liv i kompisen om man jobbar tillräckligt mycket. Men den här gången hade han tagit för mycket, vi hade inte sett hur mycket han hade laddat på med heller. Så när ambulansen kom var det för sent. Han hann dö, säger Peter.

Hade kunnat räddas av nässprayen

Hade Peter haft tillgång till ett läkemedel som heter naloxon hade hans vän förmodligen överlevt. En dos i näsan tar bort heroinruset inom bara några minuter och gör så att personen som tagit en överdos kan börja andas igen.

Peter hoppas nu på att pilotprojektet, där läkemedlet delas ut till personer som använder heroin, blir av.

Tror du att folk tar större risker med heroin om de vet att det finns naloxon tillgängligt?

– Nä, det tror jag inte. Det är ingen av mina vänner som har drabbats av en överdos som vill dö. Det är en olyckshändelse, det är tragiskt, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.